Nove lične karte od marta, pasoši jeftiniji

Dodajte komentar

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je izdavanje novih, modernijih ličnih karata od 30. marta ove godine.

“Nove lične karte imaće brojne benefite i sadržaće sertifikate za elektronsku identifikaciju i potpis, što će unaprijediti komunikaciju građana. Sa izdavanjem ličnih karata III generacije će se početi 30.03.2020. Nove lične karte će sadržati čip elektronski nosač u kojem će biti ugrađen sertifikat za elektronsku indentifikaciju i sertifikat za elektronski potpis što će umnogome doprinijeti kvalitetnijem životu naših građana i unaprijediti komunikaciju i poslovanje u državi “, kazala je Milanka Baković iz MUP-a, nakon sjednice Vlade.

Baković je najavila i znatno niže cijene izdavanja pasoša.

“Odlukom o visini naknade za obrazac pasoša je propisano da naknada bude 8€, što je u odnosu na dosadašnju niže 7€. Za djecu i lica do 21 godine ukupni troškovi će iznositi 8€, a za ostale građane uz administrativnu taksu od 25€, ukupni troškovi će iznositi 33€ umjesto dosadašnjih 40. Što znači da će ukupni troškovi za pasoše ubuduće biti niži 7 eura”, kazala je Baković, prenosi Fos Media.

Uvođenjem dokumenata III generacije Crna Gora implementira međunarodne standarde iz ove oblasti, što će omogućiti brže granične kontrole, lakše postupke u elektronskom poslovanju, trgovini i platnim sistemima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *