Hongkonški turizam plaća danak protesta, 40 odsto manje gostiju

Dodajte komentar
Hong Kong

Broj turista u Hong Kongu pao je za skoro 40 odsto u drugoj polovini prošle godine usljed antivladinih protesta i sukoba policije i demonstranata, izvjestava agencija AP.

Odbor za turizam Honga Konga saopštio je danas da je broj gostiju koji posjećuju azijski finansijski centar počeo da pada u julu kada su izbili protesti protiv prijedloga zakona koji dozvoljava izručenja Kini.

Tokom posljednjih šest mjeseci 2019. godine, broj posjetilaca je pao za 39 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije. Generalno, dolasci turista su u cijeloj godini bili manji za 14 procenata.

Privreda Hong Konga je pala u recesiju, a ministar finansija Pol Čan je rekao na jednom forumu u ponedjeljak da vlada procjenjuje da će ekonomski rast za 2019. pasti na minus 1,3 posto, što predstavlja veliki gubitak za ovaj azijski trgovinski, finansijski i turistički centar.

Najveće gubitke pretrpjeli su turizam, ugostiteljstvo i maloprodaja, pri čemu je promet u prodavnicama u oktobru i novembru bio manji za 26 odsto u odnosu na iste mjesece 2018. godine.

Ipak, predsjednik udruženja hongkoške turističke privrede, I.K. Pang, poručio je u današnjem saopštenju, kako su prenijeli tamošnji mediji, da “ima potpuno povjerenje” u otpornost i privlačnost Hong Konga kao svjetske putničke destinacije.

Dodao je da je uprava turističkog udruženja pokrenula promotivnu kampanju sa specijalnim ponudama koje obuhvataju hotele, letove, kupovinu i atrakcije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *