CG više nije na energetskoj periferiji Evrope

Puštanjem u rad podmorskog kabla Crna Gora više nije na periferiji elektro-energetskog sistema Evrope, ocijenio je izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom EPCG Darko Krivokapić.

On je u Jutarnjem programu Javnog servisa saopštio da su EPCG i država, ovim kablom, dobile novu energetsku granicu.

“To znači da imamo dodatna prava, da možemo da kupujemo i prodajemo električnu energiju. Mijenja se pozicija Crne Gore u energetskom sistemu Evrope, jer kao što znate Crna Gora je bila na periferiji tog sistema. Bili smo udaljeni od nekih likvidnih tržišta. Sada se stvar mijenja, povezujemo se na veliko likvidno tržište Italije na kome ima potencijalno veliki broj partnera, a imamo i pravac više da možemo našu proizvodnju da plasiramo po boljim uslovima”, rekao je Krivokapić.

Kaže i da će podmorski kabl povećati mogućnost zarade EPCG, ali i dobiti za državu.

Vjeruje da će EPCG u budućem priodu povećati broj partnera sa kojima rade: “A i u EPCG već razmišljamo da se direktno krene na ta tržišta samostalno sa našim snagama”.

Kabl je, navodi, interesantan ne samo EPCG, već i eletroenergetskim kompanijama regiona.

“Svjedoci smo da se prvih dana januara povećava tranzit električne energije kroz sistem Crne Gore. Veći su pritisci na samim granicama, to su sve benefiti, prije svega za elektroprenosni sistem Crne Gore”, kaže Krivokapić.

Podsjeća da je EPCG već 2017. godine krenula sa velikim investicionim ciklusom.

“Kroz te investicije vidimo da EPCG povećava svoj portfolio, imaćemo dodatnu električnu energiju koju ćemo moći da plasiramo tržišno, a povećavamo i električnu nezavisnost države”, kaže Krivokapić.

Check Also

Dodatnih 200 promo kodova za korisnike aplikacije MojNovčanik

Zbog velikog interesovanja Hipotekarna banka i Mastercard, za najbrže korisnike aplikacije MojNovčanik, poklanjaju dodatnih 200 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *