Banke u eurozoni povećale neto prihode od kamata u trećem kvartalu

Dodajte komentar

Banke u eurozoni ostvarile su veće neto kamatne prihode u trećem kvartalu 2019. godine u odnosu na isto razdoblje godine ranije uprkos ponovljenim prigovorima da im negativne kamatne stope u centralnoj banci nagrizaju glavni izvor prihoda, pokazuju podaci ECB.

U septembru prošle godine ECB je dodatno spustio negativnu kamatnu stopu na depozite banaka, na minus 0,5 posto, ponovo tvrdeći da su banke zapravo neto dobitnici politike ultraniskih kamatnih stopa budući da veći obim kreditiranja više nego anulira nepovoljan uticaj niskih kamatnih stopa.

Upozoravali su takođe da prigovori o niskim kamatnim stopama odvraćaju pažnju od zastarjelih poslovnih modela banaka koji su već dugo značajan uzrok niske dobiti. Niska pak profitabilnost spada među najveće rizike za ekonomiju eurozone, naglašavaju u ECB-u.

Podaci objavljeni u srijedu potkrepljuju njihove tvrdnje, pokazujući da su najveće banke eurozoni, čije poslovanje ECB nadzire, u trećem tromjesečju ostvarile 4,37 posto veće neto kamatne prihode nego u istom razdoblju godine ranije, od 202,9 milijardi eura.

Iznos je ujedno najviši u trećem tromjesečju od kraja 2014. kada je ECB počeo sa supervizijom.

Ukupni prihodi banaka takođe su porasli dok im je neto dobit smanjena u odnosu na godinu ranije, za osam posto, zbog kontinuiranog rasta troškova i skoka rezervacija za rizike, pokazali su podaci ECB-a, objavljeni u srijedu.

Najlošije su rezultate bilježile njemačke banke, izjednačivši se u ukupnoj neto dobiti s onima u Grčkoj, manjoj ekonomiji koja se proteklih godina jedva spasila od kolapsa uz podršku tri europska paketa zajmova.

Ukupni povrat od kapitala (RoE) u njemačkim bankama iznosio je u trećem kvartalu 2019. svega 0,4 posto, što znači da nisu zaradile ni za trošak uloženog kapitala, iako je njihova kapitalizovanost zasad dobra.

Banke u Španiji i Italiji bile su proteklih godina na glasu kao kandidati za spašavanje ali su u trećem tromjesečju ostvarile povrat od preko sedam posto, što je među najvišima u eurozoni.

Ukupni (RoE) banaka u eurozoni pao je u trećem kvartalu na najniži nivo u tri godine, od 5,83 posto, sa 6,85 posto godinu dana ranije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *