EU pokreće “Green Deal” paket vrijedan najmanje trilion dolara

Dodajte komentar

Evropska unija otkriće sljedeće sedmice plan ulaganja namijenjen mobilizisanju najmanje 1 trilion eura tokom sljedeće decenije za klimatski neutralne ekonomiju.

Plan ulaganja u održivu Evropu biće finansijski stup Green Deala, sveobuhvatne strategije za uklanjanje efekata staklene bašte do sredine vijeka. Evropska komisija, izvršna ruka bloka, želi da sastavi niz novih političkih inicijativa s postojećim alatima i osigura koherentan okvir koji će podstaći ulaganja u svakom uglu EU-a, navodi se u nacrtu dokumenta koji je objavio Bloomberg News.

“Budžet EU i povezani instrumenti pokrenuće najmanje 1 trilion eura održivih investicija”, navodi se u dokumentu Komisije koji će biti usvojen 14. januara. “Međutim, trebaće još više da se savladaju predstojeći izazovi. Javne finansije moraju biti vodeće u tome, ali privatni akteri moraće ih osigurati”.

Plan ulaganja u održivu Europu ima za cilj: povećati finasfiranje tranzicije, s tim da budžet EU-a posvećuje najmanje 25% klimi, što je rekordan udio, osigurati da finansijske institucije i privatni investitori imaju alate za pravilno prepoznavanje održivih ulaganja, pritisnuti dodatno privatno finansiranje korištenjem budžetskog jamstva EU-a (fond InvestEU uložit će 280 milijardi eura privatnih i javnih ulaganja u 2021.-2030), pretvoriti Evropsku investicijsku banku u klimatsku banku (kreditna ruka EU će udvostručiti zajmove povezane s klimom).

Strategija EU za nultu emisiju znači usmjeravanje ekonomske budućnosti bloka čišćenjem okoline i kretanjem ka potezu koji je daleko ambiciozniji od mjera koje drugi veliki emiteri razmatraju protiv globalnog otopljavanja.

Prelazak na klimatsku neutralnost započeo bi ove godine i uključivao bi stroža ograničenja emisija za industriju od automobila do hemikalija, preuređene poreze na energiju, ekološki poljoprivredu, nova pravila o državnim podrškama za kompanije i eventualno porez na uvoz okoliša. Sve, od finansija do uređenja gradova, trebalo bi postati održivije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *