Davos spreman za 50. Svjetski ekonomski forum

Dodajte komentar

U Davosu, švajcarskom gradiću na Alpama, naredne sedmice će biti održan jubilarni 50. Svjetski ekonomski forum koji okuplja ekonomsku, političku i društvenu elitu modernog svijeta, najavljuje Anadolija.

Organizatori su potvrdili da će ovogodišnji Forum biti održan od 21. do 24. januara.

U saopštenju, koje prenosi turska agencija, navodi se da će na Forumu učestvovati najmanje 3.000 preduzetnika, političara, intelektualaca, aktivista i drugih zvanica iz ukupno 117 država.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma će biti izgradnja skladnog i održivog svijeta, a očekuje se učešće predsjednika i premijera iz najmanje 50 država.

Najavljeno je da će u okviru Foruma biti održano 400 otvorenih i zatvorenih sesija, a među pozvanima su i američki predsjednik Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Giuseppe Conte, šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen, španski premijer Pedro Sanchez, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) Kristina Georgieva i predsjednica Centralne evropske banke (CEB) Christine Lagarde.

Zarif otkazao, dolazi Thunberg

Iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif je otkazao dolazak, dok je WEF po drugi put pozvao mladu švedsku aktivisticu za klimu Gretu Thunberg, koja predvodi “školski štrajk za klimu”, koji se održava petkom širom svijeta.

Davos je gradić u Alpama u kojem živi oko 11.000 stanovnika, prenosi Hina, a slavu je stekao prije više od 100 godina u romanu Čarobni brijeg Thomasa Manna. Posljednjih pet decenija je poznat kao centar svjetske ekonomske i političke elite.

Svjetski ekonomski forum je prije 50 godina osnovao Klaus Schwab, sa ciljem da barem malo popravi svijet u kojem živi.

Na temelju Schwabovog projekta, Davos je postao moderni centar kapitalizma.

Davos je ujedno i mondeno skijalište, u kojem su tokom Foruma na snazi maksimalne mjere sigurnosti i u koje se ne dolazi bez pozivnice.

Izvor: Agencije

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *