Danas lista firmi koje će dostaviti ponude za Aerodrome

Dodajte komentar

Lista kompanija koje će biti pozvane da dostave ponude za dodjelu koncesija za aerodrome biće objavljena danas, nakon odluke tenderske komisije, kojom predsjedava ministar saobraćaja Osman Nurković, saznaje Pobjeda. Na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija stiglo je sedam prijava. Ponude su dostavile četiri kompanije i tri konzorcijuma, iz sedam država.

UČESNICI

Ponude su dostavili turskodanski konzorcijum Cengiz & Copenhagen Airports, južnokorejska kompanija Incheon International Airport Corporation, indijski GMR, francusko-turski konzorcijum Groupe ADP Consorcium-TAV, luksemburška kompanija Corporacion America Airports, turska firma LimakHoldingikonzorcijumkoji čine tri firme iz Irske, Francuske i Luksemburga Consortium DAA International-Bouygues Batiment IntemationaL-Marguerite-TIIC. Potencijalni ponuđači koji, nakon završetka ocjene prijava za pretkvalifikaciju, budu određeni kao kvalifikovani ponuđači dobiće poziv da dostave ponudu,odnosno da učestvuju u fazi poziva za dostavljanje ponuda iz tenderskog postupka.

Ministarstvo saobraćaja objavilo je 11. oktobra javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore. Vlada je u skladu sa Zakonom o koncesijama, na predlog Ministarstva saobraćaja, usvojila koncesioni akt za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore, odnosno međunarodne aerodrome Podgorica i Tivat, konkurentski izabranom najboljem ponuđaču, koji će osnovati i registrovati preduzeće sa sjedištem u Crnoj Gori za obavljanje koncesione djelatnosti. Predmet koncesije je, kako se navodi u pozivu, izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija, održavanje i korišćenje aerodroma.

Iz Ministarstva saobraćaja su ranije kazali da se očekuje da će uključivanje privatnog sektora u upravljanje Aerodromima Crne Gore za posljedicu imati poboljšanje usluga koje se pružaju putnicima, proširenje ruta, odnosno povećanje aviodostupnosti i bolju promociju Crne Gore kao turističke destinacije, Što stvara značajne pogodnosti na nacionalnom i regionalnom nivou.

USLOVI

Ponuđač morada dokaže da je bio odgovoran za razvijanje, projektovanje, inženjering, nabavku i izgradnju ili upravljanje i nadgledanje izgradnje aerodroma, minimalne ukupne vrijednosti od 300 miliona eura u posljednjih deset godina, sa vrijednošću izgradnje od 100 miliona eura u najmanje jednom aerodromu.

Ponuđač takođe mora dokazati da posjeduje sopstvenu licencu za operatera, a ne licencu stečenu akvizicijom, odnosno ugovorom O poslovno-tehniČkoj saradnji ili kupoprodaji.

Kada je riječ o finansijskim kriterijumima, potencijalni ponuđač mora da dokaže da ima imovinu od najmanje 200 miliona eura tokom posljednjih pet izvještajnih fiskalnih godina. U slučaju konzorcijuma, ukupna imovina svih članova konzorcijuma mora biti najmanje 400 miliona eura u posljednjih pet izvještajnih fiskalnih godina.

Pravo da učestvuje u tenderskom postupku, i to podnošenjem samo jedne ponude, imale su domaće ili strane kompanije ili pojedinci, koje istupaju u svojstvu samostalnog ponuđača ili u konzorcijumu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *