MA tokom prošle godine prevezao rekordnih 657.276 putnika

Dodajte komentar

Nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines (MA) prevezao je prošle godine 657.276 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, čime je 2019. postala rekordna za 25 godina poslovanja tog preduzeća.

Izvršni direktor MA Zivko Banjević zadovoljan je što su rekordni rezultati ostvareni u godini jubileja. On je naveo da je MA od osnivanja prevezao više od 9,5 miliona putnika, pišu Dnevne novine.

“U posljednje tri godine prevezli smo oko 1,87 miliona putnika, sa ukupnim doprinosom državnoj privredi većim od pola milijarde eura”, precizirao je Banjević, ističući da je od tog iznosa u diiavni budžet uplaćeno skoro 100 miliona.

Rezultat od 657.276 prevezenih putnika, što je dva odsto više nego 2018. godine. ostvaren je, kako su istakli u MA, sa istim brojem aviona u floti, oko dva odsto više letova i sa istim prosječnim faktorom popunjenosti putničke kabine.

“MA je tokom prošle godine zabilježio rast broja putnika na skoro svim tržištima, i to od tri odsto u Beogradu, deset u Parizu, 25 odsto u Rimu i 37 odsto u Ljubljani. Učešće MA u ostvarenom prometu na crnogorskim aerodromima je u prošloj godini bilo na nivou od 25 odsto, u konkurenciji od više od 50 redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija”, naveli su u MA.

Banjević je naglasio da su u protekloj godini domaćinski upravljali prihodima i troškovima, što je pozitivno uticalo na prošlogodišnji rezultat. On je ukazao da su prošle godine bili suočeni i sa manjkom resursa, kao i sa bankrotima nekoliko evropskih i svjetskih avio-kompanija.

“Uz podršku vlasnika smo prevazišli poteškoće u poslovanju, a krajem godine je usvojen Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA, koji predstavlja osnov za dugoročno stabilno poslovanje. U potpunosti svjesni dodatne odgovornosti koju poslije donošenj a Zakona imamo prema Vladi i građanima, u narednom periodu ćemo nastaviti da kontinuirano radimo na sprovođenju Plana konsolidacije i Zakona, uz ostvarenje planiranih poslovnih rezultata, a u korist turističke i ukupne crnogorske privrede poručio je Banjević.

Izvršni direktor MA je među ključnim poslovnim ostvarenjima u prošloj godini naveo i priznanje proizvođača aviona Embraer za izuzetan rezultat tehničke pouzdanosti od 99,85 odsto letova koji su realizovani po planu letjenja, kao i 0,15 odsto nakon adekvatne intervencije. Banjević je podsjetio i da su u protekloj godini počeli saobraćati ka Sankt Peterburgu, Lajpcigu i Minhenu, uz uvođenje Hanovera kao nove sezonske destinacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *