Evropski parlament traži što skorije uvođenje univerzalnog punjača za mobilne telefone

Zastupnici u Evropskom parlamentu u ponedjeljak su pozvali Komisiju da u interesu potrošača i zaštite životne sredine ubrza uvođenje univerzalnog punjača za sve mobilne telefone i druge prenosne elektronske uređaje.

U Direktivi o radijskoj opremi iz 2014. zakonodavci EU pozvali su na osmišljavanje univerzalnog punjača te su dali ovlašćenja Komisiji da nastavi raditi na tome putem delegiranog akta.

Zastupnici su na raspravi na plenarnoj sjednici u Strazburu u ponedjeljak velikom većinom zagovarali što skorije uvođenje univerzalnih punjača, kompatibilnih sa svim mobilnim telefonima, tabletima, čitačima, e-knjiga i ostalim prenosnim uređajima

Više zastupnika je u raspravi kritikovalo sporost i neučinkovitost Komisije u sprovođenju direktive, a neki su izrazili sumnju da se možda bojala zamjeriti korporacijama koji se protive takvoj mjeri, kao Apple-u.

Komisija se od donošenja direktive 2014. oslonila na donošenje preporuka očekujući da će proizvođači dobrovoljno uskladiti svoje proizvode no taj pristup nije imao uspjeha.

Prema procjenama, stari punjači stvaraju više od 51 000 tona elektronskog otpada godišnje.

Proizvođači elektronskih uređaja su nakon donošenja direktive taj zahtjev osporavali tvrdnjom da bi takav propis kočio moguće inovacije te tehnologije.

Parlament bi o rezoluciji trebao glasati na nekoj od plenarnih sjednica tokom proljeća.

Check Also

Rast indeksa i prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Crna Gora otvorila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *