Tesla Motors postala najvrijednija američka automobilska kompanija u istoriji

Tesla je postala najvrjednija američka automobilska kompanija u istoriji, a na berzi odnedavno kotira više nego tradicionalni industrijski giganti Ford i Dženeral Motors zajedno.

Iako Ford i GM proizvode dva miliona vozila godišnje, a Tesla samo oko 300.000, dionice Tesle su u vrtoglavom usponu još od oktobra, kada je kompanija zabilježila frapantnu dobit i najavila tržišno lansiranje električnog kompakta Model Y mjesecima prije planiranog roka.

Akcije Tesla ubrzano su rasle otkako je kompanija prošle nedjelje otkrila da je isporučila rekordnih 112.000 vozila u četvrtom tromjesečju, što je blago premašilo procjene analitičara, te da njena prva fabrika van Sjedinjenih Američkih Država – u Kini – sada isporučuje vozila.

Akcije kompanije su u nedelji do 9. januara porasle za 13 odsto, povećavajući neto vrijednost bogatstva osnivača Tesle Ilona Maska za 2,1 milijardi dolara.

Sa bogatstvom procijenjenim na 28,8 milijardi 49-godišnji Mask trenutno je 34. najbogatija osoba na svijetu.

Mask posjeduje oko 22 odsto Teslinih akcija, koje čine otprilike polovinu njegovog bogatstva. Takođe, ima udio u SpaceX, koji je procijenjen na 12,5 milijardi dolara.

U utorak, vrijednost Tesle je na tržištu dostigla 83 milijarde dolara, što je čini najvrijednijom automobilskom kompanijom u istoriji Amerike. Do zatvaranja berze u petak, akcije Tesle dostigle su vrijednost od čak 85,8 milijardi dolara.

Od oktobra vrijednost akcija te kompanije se udvostručila, ali na tom putu bilo je i padova.

Ako se Teslin rast nastavi – cijena njenih akcija može se ponovo udvostručiti i dodati milijarde na njenu već ogromnu neto vrijednost, piše Forbs.

Check Also

Vrijednost “Tesle” pala za 50 milijardi dolara

Investitori su oborili tržišnu vrijednost “Tesle” za 50 milijardi dolara, nakon što je glavni izvršni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *