Puštanje u rad autoputa biće završni čin uništenja ŽPCG

Dodajte komentar

Posrnuli Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) godinama bilježi poslovne gubitke, koji su narasli na više od 10 miliona eura. Putnika je sve manje zbog kašnjenja vozova i sporog željezničkog saobraćaja. Upućeni smatraju da će puštanje u rad autoputa Bar-Beograd biti praktično završni čin uništenja ŽPCG, ako prije toga ta državna kompanija uspije da izbjegne stečaj kojim većneko vrijeme prijeti Poreska uprava zbog 5,3 miliona eura poreskog duga.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić kazao je da je željeznički saobraćaj godinama u problemu upravo zbog svoje neefikasnosti i prevelike dužine trajanja puta.

– Nevjerovatno zvuči podatak da je dužina trajanja puta danas tri puta veća, u odnosu na period kada je željeznica Beograd-Bar puštena u rad, rekao je Radovanić. Dodao je da su vozovi koji saobraćaju stari i neadekvatni.

– Kada ovome dodamo već pomenutu dužinu trajanja puta, jasno je zbogčega imamo konstantan pad broja putnika u zeljezničkom saobraćaju – istakao je Radovanić.

Navodi da treba razgraničiti to da smo još uvijek previše daleko od izgradnje kompletnog autoputa, kako je on izvorno planiran.

– Sada teško možemo govoriti o slučaju da će izgradnja autoputa imati, barem za sad neki preveliki uticaj na željeznički prevoz. Poznato je da se radi o izgradnji prve, prioritetne dionice, koja je već sada probila i vremenski rok, a i troškove izgradnje koji su prvobitno bili planirani. Jasno je da nećemo imati dovoljno novca da sami završimo kompletnu izgradnju autoputa, zaključio je Radovanić.

Izvršni direktor ŽPCG Nenad Babić kazao je krajem prošle godine za “Dan” da posljednja anketa koju su sproveli među putnicima govori da su putnici zadovoljniji uslugom nego u vrijeme prethodno sprovedene ankete.

– Rijetko otkazujemo vozove, a i kašnjenja smo smanjili. Prihodi su nam veći u odnosu na uporedni period prošle godine iako nije saobraćao sezonski voz iz Subotice za Bar. To znači da stvari idu nabolje, rekao je Babić. Dodao je da im je mišljenje putnika jedina relevantna mjera kvaliteta koji pružaju.

(Opširnije u današnjem “Dan-u”)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *