Proizvodi na crnogorskom tržištu nijesu manjeg kvaliteta od evropskog

Dodajte komentar

Hrana u Crnoj Gori je u visokom stepenu bezbjedna, država je uspostavila efikasan sistem sigurnosti hrane usaglašen sa standardima EU, sistem koji je zavrijedio povjerenje potrošača, kazala je u intervjuu za Pobjedu direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković. 

Da li je hrana na tržištu Crne Gore sigurna i kvalitetna?

DAKOVIĆ: Često se u javnosti koriste pojmovi zdrava, bezbjedna i kvalitetna hrana, ali ih moramo razdvojiti. Najbitnije je da imamo bezbjednu hranu, a za hranu na crnogorskom tržištu možemo da tvrdimo da je u visokom stepenu bezbjedna. Imamo nekoliko mehanizama kontrole. Kontrolišemo hranu koja se uvozi u našu zemlju, ali kontrolišemo i domaće objekte koji proizvode hranu ili je stavljaju na tržište, kroz maloprodaju ili ugostiteljske objekte. Rade se i službene kontrole, kao i monitoring na bazi kojeg kontrolišemo hranu tokom cijele godine i kontrolišemo rizik bezbjednosti hrane. Kada je hrana u pitanju, nulti rizik ne postoji lanac proizvodnje hrane je jako dugačak i ako jedna karika u lancu zakaže onda se može desiti da hrana bude nebezbjedna.

Kada je riječ o kvalitetu, neki proizvod može biti zdravstveno bezbjedan, ali da ne odgovara definisanim parametrima kvaliteta u pogledu definisanogsastava. I obrnuto, može da odgovara parametrima kvaliteta, ali da nije bezbjedan jer sadrži nedozvoljene supstance, višak nekih materija ili su nastale mikrobiološke promjene usljed neadekvatnog čuvanja. Proizvod koji ne odgovara parametrima kvaliteta ne može izazvati probleme po zdravlje ljudi i javno zdravlje.

Često čujemo u medijima da su proizvodi koji se uvoze u Crnu Goru lošijeg kvaliteta nego isti proizvodi koji se uvoze na primjer u Njemačku ili Belgiju?

DAKOVIĆ: Evropska komisija je radila studiju o tome da li novije zemlje članice EU dobijaju proizvode lošijeg kvaliteta u odnosu na stare članice. Zapravo se radi o preferencijama potrošača u nekoj od zemalja. Mi smo, recimo, navikli da konzumiramo pršutu i ostale suhomesnate proizvode koji sadrže više soli, dok se takvi proizvodi u zemljama EU proizvode korišćenjem drugačije tehnologije, sa mnogo manje soli. Slično je sa mnogim drugim proizvodima koji za različita tržišta imaju drugačiji sastav.

Koliko je 2019. godine nebezbjedne hrane vraćeno sa granice naše zemlje?

DAKOVIĆ: Od početka godine do sada spriječili smo stavljanje na tržište 172 pošiljke hrane, ukupne težine 1.150 tona raznih vrsta proizvoda. Zadovoljni smo postignutim rezultatima, jer ta hrana nije stigla do naših potrošača i turista. To znači da dobro radimo svoj posao.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *