Predsjednica ECB se zalaže za digitalnu valutu centralne banke

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Legard, podržava aktivno učešće banke u razvoju digitalne valute centralne banke (CBDC) kako bi se riješila potražnja za bržim i jeftinijim prekograničnim plaćanjima.

U intervjuu francuskom poslovnom časopisu “Izazovi” objavljenom 8. januara, Legardova je raspravljala o najvjerovatnijim pretnjama globalnoj ekonomiji 2020. godine, među kojima je imenovala pad trgovine i niz neizvjesnosti, geopolitičke rizike i klimatske promjene. Dalje, Legard je primijetila da je „EU i dalje najmoćnije ekonomsko i trgovinsko područje na svijetu, sa ogromnim potencijalom“.

Na pitanje o posvećenosti ECB istraživanju i razvoju CBDC-a, Legardova je naglasila hitnu potražnju za brzim i niskim troškovima plaćanja, polje u kojem vidi da zauzima vodeću poziciju, a ne da ostaje posmatrač promjenljivog svijeta. Kao takva, Legard je rekla:

“ECB će nastaviti da procjenjuje troškove i koristi izdavanja digitalne valute centralne banke koja bi obezbijedila da javnost ostane u mogućnosti da koristi novac centralne banke, čak i ako upotreba fizičkog novca na kraju prestane.”

Legardova je podsjetila da banka nastavlja da ispituje izvodljivost i prednosti CBDC-a jer bi takvo sredstvo plaćanja moglo uticati na finansijski sektor i promjenu monetarne politike. Propisala je da je ECB formirala ekspertsku radnu grupu koja će blisko sarađivati s nacionalnim centralnim bankama kako bi ispitala izvodljivost CBDC-a eurozone.

Legardova je prethodno iskazala pozitivan stav prema digitalnim valutama, rekavši u decembru prošle godine da bi ECB trebalo da bude ispred drugih u pogledu potražnje za stejblkoin novčićima.

Prošlog septembra, kada je Legardova još uvjek bila šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i kandidat za sljedećeg predsjednika ECB, ona je tvrdila da će se fokusirati na to da se institucije brzo prilagođavaju brzo promjenljivom finansijskom okruženju.

U međuvremenu, ECB ostaje otvorena za ideju digitalnog ekvivalenta eura, ali želi da zaustavi građane da ih čuvaju u većim količinama.

Izvor: Cointelegraph

Check Also

Austrija prekida aviosaobraćaj sa zemljama Zapadnog Balkana

U cilju suzbijanja pandemije koronavirusa, Austrija je proširila spisak zemalja za koje važi zabrana slijetanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *