Opštine lani zaposlile 1.062 činovnika

Dodajte komentar

Crnogorske lokalne samouprave su, tokom prvih 11 mjeseci prošle godine, oglasile tražnju za 1.062 izvršioca od čega su ogromna većina zaposlenja na određeno vrijeme.

“Dodatno ohrabruje činjenica da je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje za lokalni nivo, u periodu od januara do novembra 2019. godine, veći broj traženih izvršilaca na određeno nego na neodređeno vrijeme. Tako je od od 1062 tražena izvršioca, traženo 867 onih na određeno vrijeme, odnosno 81%, a 196 onih na neodređeno vijeme”, pokazuju zvanični podaci Ministarstva javne uprave.

Prema podacima iz II kvartala 2019. godine, do kraja 2020. godine na lokalnom nivou će 84 lica ispuniti zakonske uslove za penziju.

“Čime se dodatno otvara prostor za buduća smanjenja broja zaposlenih, pored zaključivanja sporazuma o prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine, čime je taj potencijal dodatno je osnažen”, navodi se u informaciji Ministarstva javne uprave.

NETO EFEKAT 580 ZAPOSLENIH

Od početka primjene Plana optimizacije, jula 2018. godine, pa do kraja juna 2019. godine, ostvaren ukupan neto efekat smanjenja broja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 580 zaposlenih.

Ovaj broj odnosi se na 24 jedinice lokalne samouprave, kao i na gradsku opštinu Golubovci. Od početka primjene, mjera ograničenja zapošljavanja omogućila je bolju kontrolu nad procesima zapošljavanja u navedenom periodu. Drugim riječima, ”moratorijum” je spriječio potencijalno povećanje broja zaposlenih za 580, pre.osi Portal Analitika-

Ovakav zaključak proističe iz Analize efekata kratokoročnih mjera Plana optimizacije u 2018. godini, koja zaključuje da je sami proces usporavanja zapošljavanja u prvih pola godine primjene Plana optimizacije, imao pozitivan efekat upravo zahvaljujući mjerama ”moratorijuma”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *