Četiri bivša menadžera Hypo banke u Sloveniji osuđena na 26 i po godina zatvora

Dodajte komentar

Četiri bivša rukovodioca slovenačke filijale Hypo Alpe Adria banke osuđena su u okružnom sudu u Ljubljani na duže zatvorske kazne zbog pronevjere i pranja novca.

Sud je podržao stajalište tužilaštva da su banci nanijeli štetu u vrijednosti od 22 miliona eura, a novac skrivali u poreskim oazama.

Bivši direktor banke, Božidar Špan, osuđen je na šest i po godina zatvora, njegov nasljednik, Anton Romih, i bivši šef leasing kompanije, Andrej Potočnik, osuđeni su na šest godina. Bivši šef Hypo Alpe Adria Consultants, Andrej Oblak, dobio je najvišu zatvorsku kaznu od osam godina. Pored toga, Oblak je novčano kažnjen sa 37.000 eura, a ostala tri novčanom kaznom od 35.000 eura. Takođe će morati da vrate milione nezakonito stečene imovine. Presuda nije konačna.

Sud je slijedio tužbu kojom su bivši menadžeri optuženi da preusmjeravaju profit od imovinskih transakcija u svoje džepove. Oni su imovinsku korist, koja je ostvarena zloupotrebom položaja, preko Lihtenštajna i Luksemburga podijelili i oprali različitim poslovima.

Glavni postupak protiv Hypo menadžera započeo je u junu 2016., a obilježen je nizom preokreta. Proces se morao ponovo pokrenuti prošle godine, jer je bio prekinut više od tri mjeseca.

Državni tužilac tražio je ukupno 38 godina zatvora za četvoro optuženih, a sud je donio odluku o kazni od 26,5 godina.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *