Od kabla već prihodovali tri miliona eura

Dajući na raspolaganje trgovcima električne energije samo dio svog kapaciteta u podmorskom energetskom kablu između Crne Gore i Italije, kompanija Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je već prihodovala oko tri miliona eura, saopštila je u intervjuu Pobjedi predsjednica Odbora direktora CGES-a Vesna Bracanović.

“Prva potvrda opravdanosti ovog poduhvata je stigla već u decembru prošle godine sa puštanjem podmorskog kabla između Italije i Crne Gore u komercijalni rad, u kojem CGES raspolaže sa 200 MW. Dajući na raspolaganje trgovcima električne energije samo dio svog kapaciteta na ovoj novoj granici (70 MW), CGES je već na godišnjim aukcijama za 2020. godinu prihodovao oko tri miliona eura”, kazala je Bracanović Pobjedi.

Prema njenim riječima, to znači da je komercijalnom eksploatacijom jedne trećine kapaciteta na novoj granici između Crne Gore i Italije, CGES prihodovao više od polovine ukupnog prihoda koji je ostvario u prošloj godini na već postojećim električnim granicama.

“Dosadašnji rezultati govore da projekat koji smo realizovali kroz strateško partnerstvo sa Ternom daje dobre rezultate, a nastavljamo dalje intenzivno da radimo na Transbalkanskom koridoru, odnosno 400 kV dalekovodu od Čeva do Pljevalja”, rekla je Bracanović.

Podsjetila je da je CGES izgradnjom trafostanice Lastva i njenim povezivanjem na postojeću elektroenergetsku mrežu dalekovodom 400 kV Podgorica 2 Trebinje, odnosno izgradnjom dvosistemskog dalekovoda 400 kV Lastva Cevo, stvorio preduslove za puštanje u rad podmorske interkonekcijesa Italijom.

“Intenzivno smo radili na projektu povezivanja prenosnih sistema Crne Gore i Italije, uložili velike napore i opravdali očekivanja. Izgradili smoprvo 400 kV postrojenje u posljednjih 30 godina, po najsavremenijoj tehnologiji i to na Crnogorskom primorju gdje je bilo najpotrebnije”, istakla je Bracanović.

Ona je navela da je povezivanjem sa ostalim dijelom elektroenergetskog sistema naponskog nivoa 400 kV, ovaj objekat postao njegova nova vitalna tačka, koja je, kako je kazala, istovremeno ključna za stabilno napajanje primorja.

Već tokom prethodne ljetnje turističke sezone ostvareni su pozitivni efekti izgradnje ove trafostanice, pa je Crnogorsko primorje tokom ljeta primarno napajano iz trafostanice Lastva.

Prema njenim riječima, i trafostanica i 400 kV dalekovod od Lastve do Čeva građeni su po najvišim tehničko-tehnološkim propisima i uz preduzimanje svih mjera zaštite životne sredine.

“Efikasnim radom i uspješnim završetkom ovog poduhvata CGES je dokazao kadrovsku, tehničku i stručnu osposobljenost da se uhvati u koštac sa brojnim izazovima i uspješno ih riješi. Pokazali smo da smo dorasli da rame uz rame sa najvećim operatorom prenosnog sistema u Evropi, italijanskom Ternom završimo ono što smo dogovorili”, naglasila je Bracanović.

Ona je dodala da je CGES lani uložio 18 miliona eura i završio 16 investicionih projekata.

Check Also

Koliko su slobodne ekonomije regiona? Crna Gora na začelju (infografika)

Prosječna vrijednost globalnog Indeksa ekonomske slobode za 2020. godinu iznosi 61,6 i najveća je u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *