Novi trend: Manja upotreba keša tjera banke da uvode zajedničke bankomate

Četiri velike belgijske banke udružuju snage kako bi uspostavile mrežu bankarski neutralnih bankomata sa ciljem prilagođavanja promjenama ponašanja klijenata prema upotrebi gotovine.

Događanja u platnom prometu podstiču banke na preispitivanje vlastitih mreža bankomata, dijelom i zbog ozbiljnih ulaganja u bankomate i sprovođenje sigurnosnih mera, piše Indikator.ba

Belfius, BNP Paribas Fortis, ING i KBC kažu da je dolazak beskontaktnih i mobilnih plaćanja doveo do značajnog pada upotrebe gotovine i naglog smanjenja podizanja gotovine sa bankomata.

Predlog za stvaranje zajedničke mreže baviće se trenutnom prekomjernom upotrebom AMT-ova u gradskim središtima i retkom distribucijom na udaljenim lokacijama.

Uvođenje nove mreže postepeno će se realizovati, a prvi novi bankomati pojaviće se sredinom 2021. godine.

Inicijativa je u skladu sa nedavnim pomacima u zajedničkoj distribuciji u Holandiji, koja je i sama slijedila švedski model postojanja namenskog brenda za keš uređaje.

Međutim, u Holandiji su imali problema, a nedavni talas eksplozivnih napada na ATM-ove natjerao je banke da ugase bankomate preko noći.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 13. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *