Njemački mediji: Rusija i Turska kontrolišu energetsku budućnost Balkana

Povodom puštanja u rad gasovoda Turski tok, čiji će jedan krak ići i do Srbije, njemačka štampa ocjenjuje da Turska želi da postane energetsko raskršće, kao i da će gasovod povećati postojeću zavisnost od ruskog gasa.

Njemački Sueddeutsche Zeitung navodi da je Turski tok sagradio Gazprom – za ruski gas koji za sada teče u Tursku i dodaje da će novi gasovod tamo povećati već postojeću zavisnost od ruskog od gasa.

List objašnjava i da bi jedna druga, skoro gotova cijev, trebalo da potom isporučuje ruski gas preko Bugarske i Srbije – i u Evropu.

“Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i bugarski premijer Bojko Borisov su takođe bili pozvani na ceremoniju u Kongresnom centru u Istanbulu. I Bugarska želi da postane energetsko raskršće i zato, kao i Srbija, prihvata zavisnost od Rusije”, piše Sueddeutsche Zeitung uz komentar da su Turska i Rusija na Balkanu rivali, koji se nadmeću za uticaj, prenosi DeutscheWelle.

Gasovod je komentarisao i novinar Frankfurter Allgemeine Zeitunga Mihael Martens koji ističe:

“Izolovano i kratkoročno gledano, povezivanje sa Turskim tokom može biti od prednosti za zemlje regiona. No, Moskva i Ankara time dobijaju pristup dijelu energetske bezbjednosti u krhkom svijetu malih država Jugoistočne Evrope”.

Check Also

Proizvodi kompanije “Naše voće”, novog crnogorskog brenda, uskoro na policama domacih trgovina

Kompanija Veletex je početkom 2017. godine kupila imovinu zemljoradničke zadruge Župa u stečaju, na dvanaestoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *