Njemački mediji: Rusija i Turska kontrolišu energetsku budućnost Balkana

Dodajte komentar

Povodom puštanja u rad gasovoda Turski tok, čiji će jedan krak ići i do Srbije, njemačka štampa ocjenjuje da Turska želi da postane energetsko raskršće, kao i da će gasovod povećati postojeću zavisnost od ruskog gasa.

Njemački Sueddeutsche Zeitung navodi da je Turski tok sagradio Gazprom – za ruski gas koji za sada teče u Tursku i dodaje da će novi gasovod tamo povećati već postojeću zavisnost od ruskog od gasa.

List objašnjava i da bi jedna druga, skoro gotova cijev, trebalo da potom isporučuje ruski gas preko Bugarske i Srbije – i u Evropu.

“Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i bugarski premijer Bojko Borisov su takođe bili pozvani na ceremoniju u Kongresnom centru u Istanbulu. I Bugarska želi da postane energetsko raskršće i zato, kao i Srbija, prihvata zavisnost od Rusije”, piše Sueddeutsche Zeitung uz komentar da su Turska i Rusija na Balkanu rivali, koji se nadmeću za uticaj, prenosi DeutscheWelle.

Gasovod je komentarisao i novinar Frankfurter Allgemeine Zeitunga Mihael Martens koji ističe:

“Izolovano i kratkoročno gledano, povezivanje sa Turskim tokom može biti od prednosti za zemlje regiona. No, Moskva i Ankara time dobijaju pristup dijelu energetske bezbjednosti u krhkom svijetu malih država Jugoistočne Evrope”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *