EU usvojila nova pravila za poboljšanje zaštite online potrošača

Dodajte komentar

Novim pravilima Evropske unije o zaštiti potrošača, usvojenim kao Direktiva u Evropskom parlamentu, će se između ostalog, osigurati veća transparentnost internet tržišta. Biće jasnije ko prodaje proizvode, trgovac ili privatna osoba, a slanje lažnih potrošačkih recenzija ili preporuka biće zabranjeno.

Osim toga, trgovci neće moći oglašavati lažna smanjenja cijena, a internet stranice za poređenje cijena moraće da informišu potrošače o kriterijumima rangiranja. Novim pravilima takođe se jačaju prava potrošača. Osigurane su naknade za žrtve nepoštenih poslovnih praksi i kazne u slučaju situacija masovne štete kojima su izloženi potrošači širom EU.

Države članice sada imaju dvije godine da Direktivu prenesu u nacionalno zakonodavstvo kako bi osigurale da su potrošači u EU-u bolje zaštićeni.

„Novim pravilima poboljšaće se zaštita potrošača u digitalnom svijetu koju s pravom zaslužuju. EU takođe želi zaustaviti praksu prodaje proizvoda kao identičnih u različitim državama članicama kada to nije slučaj. Ali nova pravila će štititi potrošače od nepoštenih trgovaca i internet prevara samo ako se strogo sprovode. Snažno podstičem sve države članice da osiguraju sprovođenje novih pravila bez odlaganja“, rekla je potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

„Šaljemo jasnu poruku trgovcima da moraju poštovati pravila, a ne da ih izbjegavaju. Kršenje pravila EU o zaštiti potrošača u velikim razmjerima može biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od najmanje 4% godišnjeg prometa. To će biti dovoljno odvraćajuća i djelotvorna kazna koja bi odvratila nepoštene trgovce od prevara. Pozdravljam novo zakonodavstvo jer se njime uspostavljaju istinski evropski standardi zaštite potrošača“, rekao je komesar za pravosuđe Didier Rejnders.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *