Ako država ne proda Komercijalnu banku vrijednost njenih akcija će drastično opasti

Dodajte komentar

Ukoliko država ne proda Komercijalnu banku vrijednost njenih akcija će drastično opasti, ocjenjuje u intervjuu za Bankar.rs Nenad Gujaničić, glavni broker brokerskog odeljenja u kompaniji “Momentum Securities”.

“Scenario po kome bi Komercijalna banka ostala u državnom vlasništvu je najnepovoljniji po manjinske akcionare. Dugoročno, banka bi nastavila na gubi na tržištu, a ne bi trebalo isključiti ni scenario koji smo već viđali kada su bankom upravljali državni činovnici ili lica imenovana od strane države. Kratkoročno, u ovom scenariju, cijena akcije bi drastično pala, možda čak i do nivoa gdje se nalazila kada je krenuo rast zasnovan na očekivanoj privatizaciji”, ističe Gujaničić.

A ukoliko je kupi NLB?

Ukoliko banka bude prodata NLB-u, u velikoj mjeri će kretanje akcija zavisiti od toga da li će ovaj većinski vlasnik uputiti ponudu za preuzimanje, odnosno da li će manjinski akcionari dobiti pravo da prodaju akcije po istoj cijeni kao i država. Inače, ova odredba iz zakona kojom se diskriminišu manjinski akcionari kada država prodaje akcije (nepostojanje obaveznosti ponude za preuzimanje) još jednom pokazuje koliko na ovdašnjim prostorima nema sklonosti za razvoj akcionarstva i poštovanje prava malih akcionara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *