Pet znakova da vas životni stil preskupo košta

Dodajte komentar

Najbolji dokaz da živimo iznad svojih mogućnosti je kada rashodi postanu veći od prihoda, što uzrokuje velike probleme u vođenju finansija i planiranju.

Nažalost za mnoge, takav skupi životni stil događa im se sasvim nesvjesno, a ovo su prema pisanju Business Insidera, neki od znakova da trošite previše:

1. Mislite da ne treba da štedite
Vjerovatno najveći znak da živite iznad svojih mogućnosti je potpuno otpisivanje ideje o štednji novaca. Iako mislite da je nemoguće ili nepotrebno štedjeti, trebate se razuvjeriti u to i započeti sa štednjom. Za početak to može biti i minimalan iznos.

2. Ne koristite popuste
U doba kada se na svakom uglu nalazi popust za određeni proizvod, postoje ljudi koji svejedno plaćaju pune cijene tražene robe. Kada bi kupovali proizvode koje su “na akciji”, mjesečno bi mogli poprilično uštedjeti.

3. Dosadno vam je
Bilo da se dosađujete kod kuće, ili ste u obilasku prodavnica, to često može uzrokovati bespotrebno trošenje novaca. Iako je uvriježena tvrdnja da se šopingom pobjeđuje depresija, dugoročno vas vodi u finansijsku propast.

4. Zavisnost od kupovine
Iako svako voli nove stvari, česta kupovina novotarija može stvoriti svojevrsnu zavisnost koje se kasnije teško riješiti. U ovom slučaju najbitnija je samodisciplina, a u težim slučajevima trebalo bi potražiti profesionalnu pomoć.

5. “Peglanje” kartica
Iako kartice često mogu olakšati kupovinu, pretjerano “peglanje” može izazvati velike probleme kada računi dođu na naplatu. Stoga bi svaki puta prije vađenja kartice iz novčanika dobro trebalo razmisliti treba li vam taj proizvod.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *