Pejaković: Nema razloga za zabrinutost

Udruženje banaka (UBCG) podržava aktivnosti Centralne banke (CBCG) u cilju jačanja stabilnosti ukupnog bankarskog sistema, saopštio je njegov generalni sekretar Bratislav Pejaković i dodao da nema razloga za zabrinutost kada je u pitanju odluka o ograničavanju davanja gotovinskih kredita.

„Bilo je mišljenja da će biti negativnih odraza na potrošnju, ali ne vidim razlog za zabrinutost, jer postoje alternativni proizvodi banaka. Različitost je veličine i tržišni fokus banaka u sistemu, gdje se sugestijama pema regulatoru trudimo da optimizujemo uslove u domenu mogućeg“, rekao je Pejaković agenciji Mina-business.

On je dodao da je CBCG odlučila da od januara na dvije godine ograniči davanje gotovinskih kredita kroz traženje kolaterala za ročnost preko osam godina, jer je analizom kreditne aktivnosti banaka utvrđen intenzivan rast gotovinskih nenamjenskih zajmova odobrenih građanima.

Mjerama je, kako je objasnio Pejaković, definisano da banka građaninu može da odobri gotovinski kredit sa rokom otplate dužim od osam godina samo ako je on u potpunosti obezbijeđen hipotekom na nepokretnostima, fiducijom, zalogom na pokretnim stvarima, finansijskim instrumentima koji se priznaju kao finansijski kolateral ili garancijom.

„Međutim, pored gotovinskih kredita koji su atraktivni, jer je manje zahtjevna prateća dokumentacija, ali time veći rizik koji se preuzima, raspoloživi su namjenski zajmovi kod banaka koji u potpunosti mogu da ispune potrebe tržišta, traženim dužim rokovima“, kazao je Pejaković.

On je podsjetio da je Savjet CBCG konstatovao da je crnogorski bankarski sistem stabilan, siguran i bez sistemskih ranjivosti, kao i da ga karakteriše visok stepen likvidnosti, solventnosti i profitabilnosti banaka. Sve ključne indikatore poslovanja banaka, prema toj ocjeni, karakterišu pozitivni trendovi, što direktno doprinosi daljem jačanju otpornosti bankarskog sektora.

Pejaković smatra da se sa postojeće distance može reći da je sistem po pitanju uvođenja stečaja u Atlas i Invest banku Montenegro (IBM) odreagovao vrlo kvalitetno, tako da nije bilo negativnih reperkusija, bilo u pogledu povlačenja depozita ili smanjenju potražnje za uslugama.

„Time sistemski nije iskazana bilo kakva dubioza“, dodao je Pejaković.

On je kazao da je, naprotiv, na sistemskom nivou zabilježen značajan rast depozita.

„Odbor direktora UBCG je reagovao vrlo efikasno, tako da su se pratili pokazatelji kako na sistemskom, tako i na nivou svake pojedinačen banke i kroz saradnju i razmjenu podataka sa CBCG“, rekao je Pejaković.

Check Also

Voli me brzo, žurim

Jednostavno. Brzo. Sigurno.

5 KOMENTARI

 1. Hahaha koliko advokata brani lošeg guvernera da je pitanje ko je gori, on ili oni.

  Gensek mora da odradi šta mu se traži jer je izabran voljom guvernera. Ali bar ozbiljni bankari više nisu bijedni kružok samoupravljanja, dok još uvijek moraju da sa sebe operu ružnu reputaciju od non-avengersa, koje je kafana spriječila da slome novčane tokove zemlje.

  • Ha,ha,ha Mila K je loš ekonomist, nedorečeni referent koji želi da bude pitalica, ali bez rezultata i osnova. Nikad participant u realnoj ekonomiji, uz katastrofalne promašaje na svim mjestima gdje je radila, a suvereno teoretiše i teroriše pisanijama populističkim. Njenim recnikom iskazano,nelojalna, nekontrolisano bijesna osoba, sa simptomima agresivne ambicioznosti bez osnovnih znanja za kućnu ekonomiju, a bi da uređuje državu i svačiju drugu „avliju“.

  • Fridrih Wilhelm

   Odlican tekst.Gospodin Pejakovic odlicno radi svoj posao.Sve pohvale!

  • Ha,HA,ha,HA, HA, ~non-avengers, koje je kafana spriječila da slome novčane tokove zemlje~ a sto je ovooo? Oce li ko prevesti ovu ~domaćicu~? Njena ne/kontribucija, izmjerive i imparcijalno dokazive neuncikovitosti, konkretnog činjenja i ne činjenjima kada su joj ukazali povjerenje upošljavanjem. Teoretisanje i populizam prepoznatljive potke javljanja.

 2. HA,HA,HA,HA Jalovi komentari Mile K, patišpanj znanje, papazjanija ekonomija koju zastupa insinuira na kvalifikovanost, ali valjalo bi da nas sve podsjeti gdje je sve radila i kako je prolazila, sta je postizala, ali koliko se odrzavala na bilo kojem radnom mjestu, da bi komentari imali sadrzinski tezinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *