MMF završio misiju u Grčkoj, kriza prošla

Međunarodni monetarni fond (MMF) zatvoriće kancelariju u Atini u narednim mjesecima, deceniju pošto se pridružio ogromnom programu spasavanja koji je spriječio bankrot Grčke, izjavio je prošle noći grčki premijer.

Kirijakos Micotakis je rekao da će Grčka nastaviti saradnju sa MMF-om, ali “kao zemlja koja je izašla iz okvira strogog nadzora” te organizacije.

Planirano zatvaranje predstavništva MMF-a se smatra simboličnom potvrdom povratka Grčke u finansijsku respektabilnost.

Micotakis je to izjavio poslije noćašnjeg sastanka u Vašingtonu s novom direktorkom MMF-a, Kristalinom Georgievom.

Grčka je od svojih partnera u evrozoni i MMF-a od 2010. godine tražila tri paketa pomoći. To je postalo neophodno pošto ta zemlja više nije mogla da se zadužuje na međunarodnim tržištima novca, jer se otkrilo da je godinama skrivala ključne finansijske podatke.

Programi pomoći su se završili avgusta 2018. godine, kada se Grčka vratila na tržište poslije bolnih osmogodišnjih nastojanja da popravi svoje finansije, ali pomoć u novcu joj je stigla uz stroge uslove.

Tokom perioda pomaganja finansijama Grčke je došlo do snažnog porasta nezaposlenosti, dok su primanja građana više puta smanjivana, a porezi povećani.

Atina je i dalje pod nadzorom povjerilaca.

Prošle godine Grčka je prevremeno otplatila neke od svojih kredita MMF-u, a Vlada kaže da će naredni dio kredita biti vraćen MMF-u početkom ove godine.

Check Also

Morsko dobro: Investitor na plaži Črvanj devastira obalu

Morsko dobro konstatovalo je da investitor na plaži Črvanj u Baru devastira obalu, dok su …

Leave a Reply

Your email address will not be published.