Orlandić: Aerodromima da upravlja država

Dodajte komentar

Određenim, po nacionalnu ekonomiju, ključnim resursima treba da upravlja država. Aerodromi Crne Gore (ACG) su takav primjer, kazao je intervjuu za “Dan” izvršni direktor tog preduzeća Danilo Orlandić odgovarajući na pitanje da li Crna Gora treba da daje monopol i preduzeće, koje iz godine u godinu sve bolje posluje u ruke privatnika ili da dozvoli da se razvija iz sopstvenih sredstava.

– Ovo ne navodim samo zato što vjerujem u ideje socijaldemokratije, već i zato što mi ekonomski pokazatelji daju pravo za to. ACG su visokoprofitni i na kreditnom tržištu bi bili veoma pouzdan partner. Sa druge strane, Vlada je stoprocentni vlasnik ovog preduzeća i mi ćemo poštovati odluku koju donese u koncesionom postupku koji je započet izjavio je Orlandić.

Da li bi, po Vašem mišljenju, država trebalo da ulaže novac u ACG kao što to radi sa Montenegroerlajnzom? Da li bi u tom slučaju bilo potrebe za koncesionarom?

Aerodromi su visokoprofitabilno preduzeće i mi iz svojih i kreditnih sredstava možemo da razvijamo aerodrome i potrebnu infrastrukturu. Nacionalne aviokompanije su u drugačijoj poziciji i rijetko možete naći avikompanije koje nijesu na neki način finansijski podržane. Ta podrška dolazi od država, gradova, pokrajina. Crna Gora treba da se pomiri sa činjenicom da je nacionalni avioprevoznik izuzetno bitan za razvoj zemlje i da će mu uvijek trebati podrška.

Kakav je odnos ACG sa Montenegro Airlinesa? Koliko po poslednjim podacima iznosi dug MA prema ACG i da li nacionalni avio-prevoznik uopšte izmiruje obaveze, s obzirom na to da dug iz godine u godinu raste?

Kao što vam je poznato, Vlada je nedavno predložila leks specijalis za Montenegroerlajnz, a Skupština ga usvojila što je bila jedina ispravna odluka u ovom trenutku. Sa MA imamo korektnu saradnju, a u prethodnom periodu smo imali veliko razumijevanje za nacionalnog avio-prevoznika i zaista smo se trudi li da im što više izađemo u susret kako bi im olakšali ionako teškusituacijuu kojoj subili. Potraživanja prema MA su 32 miliona eura i ona će se ubrzo izmiriti.

(Nastavak intervjua u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *