Bill Gates traži veće poreze za najbogatije u SAD-u

Osnivač Microsofta i druga najbogatija osoba na svijetu Bill Gates ponovo se uključio u rasprave o porezu na dobit. On tvrdi da bi milijarderi trebalo da plaćaju veće poreze kako bi pomogli popraviti nepravedan sistem koji je doveo do rastućih nejednakosti.

Gates je u posljednje desetljeću uduplao svoju neto vrijednost, a kako prenosi Forbes, izražava podršku poreskom sistemu prema kojem “ako imate više novca, plaćate veći procenat poreza”.

“Mislim da bi bogati trebalo da plaćaju više nego što to trenutno čine, a to uključuje i Melindu i mene”, napisao je na svom blogu Gates.

Naglasio je sve veći jaz između prihoda vrha i dna u Sjedinjenim Državama, tvrdeći da sistem nije pravedan i da ne bi trebao da postoji nijedan razlog koji favorizuje bogatstvo nad radom kao što je to danas.

Kao rješenje problema Gates predlaže da američka vlada poveća poreze najbogatijima. Konkretizovao je stav kazavši da bi trebalo povećati poreze na kapitalnu dobit, odnosno porez na dobit od ulaganja te tako prebaciti veći teret oporezivanja na bogate. Gates se zalaže i za poštenije poreske stope države, ali i lokalne samouprave.

Njegovi komentari dolaze nakon što je demokska kandidatkinja i senatorka Elizabeth Warren počela javno da kritikuje bogate te traži uvođenje poreske stope od šest posto na bogatstvo onih najbogatijih. Gates se u novembru pridružio skepticizmu ostalih milijardera prema tom prijedlogu, ali se složio da je nejadnakost goruće pitanje.

Bloomberg piše da iako je Gates u posljednjoj deceniji dao milijarde u dobrotvorne svrhe, njegova vrijednost porasla je za više od 50 milijardi dolara u tom periodu, a to ponajviše zbog povoljnih poreskih politika i rasta na berzama.

Prema kalkulatoru poreza objavljenom u kampanji Elizabeth Warren, koji pokazuje koliko bi svaki milijarder morao platiti prema njenom prijedlogu, Gates bi sljedeće godine trebao platiti 6,4 milijarde dolara, što je mali izdatak u odnosu na njegovo veliko bogatstvo.

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *