Uspješna poslovna godina Elektroprivrede

Elektroprivreda je ostvarila uspješnu poslovnu godinu u proizvodnom, fmansijskom i investicionom pogledu, saopštio je njen izvršni direktor Igor Noveljić.

-I pored izrazito loše hidroloske situacije, tokom početka i sredine godine, ipak smo uz spremnost postrojenja, dobrim odlukama menadžmeta i trgovinom energije postigli dobre rezultate i u prošloj godini, rekao je Noveljić u intervjuu agenciji Mina-biznis. On je kazao daje najbolja potvrda dobrog poslovanja nacionalne elektro-energetske kompanije to što EPCG već drugu godinu uzastopno isplaćuje dividendu akcionarima.

-Potvrda dobrog poslovanja je i činjenica daje EPCG zajedno sa firmama u svom vlasništvu – Rudnikom uglja i Crnogorskim elekrodistributivnim sistemom (CEDIS) i prošle godine, po osnovu poreza, prireza i raznih drugih naknada u državnu kasu uplatila oko 200 miliona eura, precizirao je Noveljić.

Prema njegovim riječima, EPCG i CEDIS su javnost već ubijedile da domaći menadžment može i mora da nastavi usješno poslovanje iz godine u godinu.

Takva situacija je i sa Rudnikom uglja koji već drugu godinu, od kada je u vlasništvu EPCG, bilježi neto dobit od sedam miliona eura i prvi put isplaćuje dividendu vlasnicima čime ta akvizicije još jednom pokazuje koliko je kupovina Rudnika dobra za EPCG, ocijenio je Noveljić. Projekti rekonstrukcije i modernizacije postojećih objekata, kako je naveo, veoma su važan preduslov uspješne energetske tranzicije.

EPCG je započela projekte rekonstrukcije i modernizacije hidroelektrana (HE) Piva i Perućica, a u ovoj godini će ući i u pregovore o aranžmanu za ugradnju osmog agregata u HE Perućica, snage 58,5 megavata (MW) i ukupne vrijednosti 23 miliona eura. Noveljić je saopštio da je zadovoljan i realizacijom kapitalne rekonstrukcije generatora u HE Perućici.

-Tri su već uspješno završena, G4, G5 i G7, i već daju puni doprinos sistemu, a u završnoj fazi je i kapitalni remont agregata A2 u HE Piva. Razlog za zadovoljstvo je i činjenica da su naši energetski objekti u kontinuitetu u odličnoj pogonskoj spremnosti i sa maksimalnom pouzdanošću proizvode električnu energiju, kazao je Noveljić.

Check Also

Od maja do novembra ponovo linija Bar – Bari

Ugovor o saradnji između Barske plovidbe AD i hrvatske „Jadrolinije“ koji podrazumijeva održavanje brodske linije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *