Milionski promet obilježio kraj prošle godine na Montenegroberzi

Dodajte komentar

Neznatan pad indeksa i milionski promet obilježili su kraj prošle godine na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, kao i MONEX indeks oslabili su neznatno na 777,61 poen, odnosno 11.403,61 bod.

Promet je ove sedmice, koja je zbog novogodišnjih praznika imala svega dva radna dana, iznosio 2,91 milion EUR i bio je deset puta veći od prošlosedmičnog, prenosi agencija MINA.

Milionski promet je posljedica otkupa akcija Elektroprivede (EPCG) od italijanske kompanije A2A na berzi u ponedjeljak. Država je otkupila 636,79 hiljada dionica EPCG od A2A, za 2,85 miliona EUR, čime je uvećala udio u vlasničkoj strukturi elektroenergetske kompanije za 0,5 odsto na oko 88,6 odsto.

Vlada je, usvajajući informaciju o realizaciji Ugovora o izvršenju put opcije između A2A i Crne Gore, zadužila Ministarstvo finansija da do kraja prošle godine, u dva navrata, preuzme od A2A dionice crnogorske elektroenergetske kompanije.

Raskid partnerstva sa A2A, koja je u EPCG ušla 2009, iniciran je 1. jula 2017. godine. Ugovorom o izvršenju put opcije predviđeno je da se u četiri rate isplati A2A i otkupe sve njene akcije u EPCG po cijeni od 230,6 miliona EUR, umjesto prvobitno dogovorenih 250 miliona.

Akcije EPCG su na kraju godine vrijedile 3,8 EUR po jednoj.

Na Montenegroberzi su ove sedmice gubitak zabilježile dionice Crnogorskog Telekoma, 1,5 odsto na 1,31 EUR. Trgovano je i akcijama Citadel grupe, koje su na kraju godine koštale 61 cent.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *