Vlada neće tražiti kupca za EPCG

Elektroprivreda je stabilno preduzeće, koje je profitabilno za državu. Interesovanja za ovo preduzeće postoje iz Zapadne Evrope, širom svijeta, ali i izregiona, saopštila je u ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Ove godine smo planirali da donesemo novu energetsku politiku i u skladu sa tim da vidimo kako bismo mogli reorganizovati EPCG. U toku mandata ove Vlade nećemo tražiti kupca za EPCG, već ćemo razmišljati da li su EPCG potrebni zapadnoevropski ili svjetski partneri za ulaganje u određene projekte”, kazala je Sekulić u intervjuu Pobjedi.

Vlada i Elektroprivreda su po osnovu ugovora o put opciji u potpunosti isplatili kompaniju A2A. Država je 30. decembra prošle godine otkupila preostalih 636.793 akcije EPCG od A2A, za 2,85 miliona eura, nakon čega je ova italijanska firma izašla iz EPCG. Na taj način država je povećala udio u vlasničkoj strukturi EPCG na 88,6 odsto, dok je EPCG vlasnik deset odsto akcija.

Sekulić je, kako se navodi na Twiiter nalogu Vlade, kazala kako je Vlada za ove tri godine uspjela da vrati EPCG u državno vlasništvo i pusti u rad tri velika infrastrukturna energetska objekta: podmorski kabl i vjetroelektrane Krnovo i Možura.

“Uveli smo neradnu nedjelju u trgovini. Nastavljamo i u 2020.”, navodi se na Twiiteru.

 

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *