Ovaj citat Billa Gatesa može obilježiti idućih 10 godina

“We always overestimate the change that will occur in the next two years and underestimate the change that will occur in the next ten. Don’t let yourself be lulled into inaction.”

Prevod: “Uvijek precjenjujemo promjene koje će se dogoditi u sljedeće dvije godine i podcjenjujemo promjene koje će se dogoditi u sljedećih deset. Ne dopustite da budete zavedeni u neaktivnost.”

Ova izjava je instant klasik jer ovdje ima toliko slojeva da se ne može na prvu shvatiti. Dvije velike ideje se ističu važno ih je istražiti dublje.

Izgradite sisteme umjesto akcija

Kad razmišljamo o sljedećoj godini, razmišljamo o predlozima: Poduzeti ovu akciju da bi imali te i te rezultate. Odličan je to recept za kratkoročne ciljeve, ali nije održiv za dugoročne promjene. Što ako se ishod ne dogodi u predviđenom roku? Kako se pripremamo za promjenu u svijetu, ili čak u vlastitoj branši?

Kad razmišljamo o sljedećoj deceniji, moramo razmišljati o sistemima: Stvaranje ove prakse podstaći će taj rezultat. Prelazimo dalje od sada. Ulažemo u ideje koje odmah možda neće imati rezultata, ali bi kasnije mogle imati veliki uticaj, piše Manager.ba

Mislimo na budućnost.

Kad me stručnjak za upravljanje vremenom Laura Vanderkam intervjuisala za svoju knjigu Off The Clock, na licu mjesta je pronašla nevjerovatan izraz: Određene stvari koje radimo u sadašnjosti mogu otvoriti prostor u budućnosti. Ova ulaganja vremena isplaćuju se iznova i iznova, baš kao što dionice mogu isplatiti godišnju dividendu.

Vrijeme provedeno u njegovanju odnosa s klijentom ili istraživanju određenog skupa vještina ili jačanju vašeg biznisa. Sve ove prakse počinju maleno s malo nagrade za naporan rad, ali, ponavljamo, rezultati se počinju sakupljati i nagrade počinju nadmašiti sam rad.

Vaš naporan rad ne ide u vakuum. Akumulira se tiho i donosi stalne dobre rezultate.

Ne brinite za sljedeću godinu. Gdje želite biti za deset godina? Radite unazad od tamo.

Check Also

Otvoren novi i savremeni Data Centar Crnogorskog Telekoma

Novi Data Centar Crnogorskog Telekoma, koji nudi najsavremenija rješenja kada je riječ o čuvanju podataka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *