Deficit budžeta 111 miliona eura

Dodajte komentar

Deficit budžeta je nakon 11 mjeseci prošle godine iznosio 111 miliona eura. U odnosu na oktobar, deficit je utrostručen. Na kraju oktobra je iznosio 35,4 miliona, dok je za mjesec danauvećan za 75,5 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija koje vodi Darko Radunović.

– Shodno kretanju prihoda i rashoda, u periodu januar-novembar 2019. godine, ostvaren je deficit budžeta u iznosu od 110,9 miliona eura ili 2,3 odsto BDP-a, što je za 78,9 miliona eura ili 41,6 odsto manje u odnosu na planirani, a u odnosu na uporedni period prethodne godine više za 13,1 milion eura ili 13,4 odsto, piše u podacima objavljenim na sajtu ministarstva.

U istom periodu, kako su kazali, zabilježen je suficit tekuće budžetske potrošnje u iznosu od 101,2 miliona eura ili 2,1 odsto BDP-a.

Prihodi budžeta za 11 mjeseci prošle godine iznosili su 1,642 milijarde eura ili 34,1 odsto BDP-a, što je u odnosu na plan više za 1,3 miliona eura ili 0,1 odsto, dok je u odnosu na isti period 2018. godine više za 81 milion eura ili 5,2 odsto.

– Sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast u odnosu na isti period prethodne godine, pri čemu je naplata poreza na dodatu vrijednost veća za 72,5 miliona eura, doprinosa za 17 miliona eura i akciza za 13,5 miliona eura. Veća naplata poreskih prihoda rezultat je pozitivnih makroekonomskih kretanja, naplate poreskih potraživanja shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, sprovođenja redefinisane akcizne politike, kao i pojačanog inspekcijskog nadzora, piše u saopštenju.

Izdaci budžeta za 11 mjeseci su iznosili 1,752 milijarde eura ili 36,4 odsto BDP-a i u odnosu na planirane manji su za 77,6 miliona eura, odnosno 4,2 odsto.

– U strukturi potrošnje, tekuća budžetska potrošnja ostvarena je na nivou od 1,54 milijarde i manja je za osam miliona eura ili 0,5 odsto u odnosu na planiranu kao rezultat niže realizacije tekućih izdataka, i to u prvom redu: bruto zarada i rashoda za materijal, kao i transfera za socijalnu zaštitu i transfera institucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru, naveli su iz tog vladinog resora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *