Od Nove godine jeftiniji roming u regionu, osim u Crnoj Gori i BiH

Cijene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od dans će biti snižene od devet do 35 odsto, u skladu da drugom fazom primjene regionalnog sporazuma o romingu, izjavila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, i dodala da će cijene ostati iste u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Matić je podsjetila da je primena Sporazuma o snižavanju cijena rominga u regionu, koji je potpisan u aprilu, počela 1. jula 2019. godine, a da od 1. januara 2020. počinje primjena druge faze koja predviđa nove niže troškove.
Crna Gora i BiH su u decembru 2019. donijele odluku da od 1. januara ne pojeftine roming, već da zadrže cijene uvedene 1. jula.

“Ne može se reći da krše sporazum jer su primjenile prvu fazu. Međutim, ove dvije zemlje su tražile dodatno vrijeme za usklađivanje sa njihovim mobilnim operatorima i regulatornim agencijama kako bi primijenile drugu fazu”, rekla je Matić.

Na osnovu regionalnog sporazuma, od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine predviđeno je postepeno snižavanje cijena rominga u nekoliko faza.

Od 1. januara 2020. godine se mijenja način obračuna troškova rominga tako da će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumijeva zbir domaće cijene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju ) i roming naknadu.
Od 1. jula sljedeće godine predviđeno je dodatno snižavanje roaming cijena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Planirano je od 1. jula 2021. potpuno ukidanje naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, odnosno da korisnici plaćaju usluge rominga pod istim uslovima koji se primjenjuju u domaćem saobraćaju.

Regionalni sporazum o romingu potpisali su u aprilu ove godine, na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu, predstavnici zapadnobalkanske šestorke (Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo).

Check Also

Može li Evropa da napravi svoj Amazon?

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron (Emmanuel Macron)  izložio je prošle nedjelje ambiciozan plan da Evropa do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *