U lokalnim samoupravama zaključeno 50 sporazuma o otpremninama, ukupan iznos 378 hiljada eura

Dodajte komentar

U lokalnim samoupravama dosad je zaključeno 50 sporazuma o prekidu radnog odnosa, a ukupan iznos otpremnina je 377.899 eura, kazala je u intervjuu za Dan ministar javne uprave Suzana Pribilović.

Ona je naglasila da su sporazumi zaključeni u lokalnim upravama i službama opština Pljevlja, Nikšić, Berane, Podgorica, Žabljak, Herceg Novi, Petnjice i Cetinja, očekujući da će taj broj do kraja primjene Plana optimizacije biti znatno veći, kada će imati i procjenu budžetskih ušteda po osnovu smanjenog broja zaposlenih.

”Zadovoljna sam što smo u prethodnom periodu implementacije pokazali da kad postoje čvrsta volja i spremnost svih u jednom sistemu da zajednički rade na ostvarivanju zacrtanih ciljeva, moguće je i osvariti napredak. Ovaj proces je, prije svega, obilježila čvrsta politička volja da se ovaj proces sprovede do kraja, kao i dobra koordinacija cjelokupnog procesa”, dodala je Pribolović.

U prethodnom periodu su, kako je dodala, uspjeli da zaustave trend rasta zapošljavanja u javnoj upravi i da uvedu čvrste mehanizme kontrole.

“To u praksi znači da se svako novo zapošljavanje u javnoj upravi mora prethodno dobro obrazložiti i dobiti saglasnost”, navela je.

Podaci sa kraja 2018. godine pokazuju da je smanjeno relativno učešće zaposlenosti u javnoj upravi u ukupnoj zaposlenosti za 1,4 odsto (sa 28,2 odsto u decembru 2017. na 26,8 odsto u decembru 2018. godine), dok je zabilježen i trend opadanja učešća bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca u budžetu Crne Gore mjereno učešćem ovih izdataka u strukturi BDP-a.

Mjera ograničenja zapošljavanja, tzv. moratorijum, kroz koordinaciju rada užeg kabineta Vlade, Uprave za kadrove i Zavoda za zapošljavanje, omogućila je uspješnu kontrolu nad procesima zapošljavanja. Sama Analiza efekata kratokoročnih mjera Plana optimizacije u 2018. godini pokazala je da je došlo do usporavanja zapošljavanja u prvih pola godine primjene Plana optimizacije. Taj trend će biti dodatno osnažen sporazumnim prekidom radnih odnosa uz isplatu otpremnine, čije ćemo efekte vidjeti u narednom periodu.

Istovremeno, uporedna analiza podataka o broju objavljenih oglasa Uprave za kadrove pokazuje da je tokom prve polovine 2019. godine objavljeno 84,24 odsto manje oglasa u odnosu na isti period 2018. godine. Neprimjenjivanje ove mjere dovelo bi do rasta zapošljavanja u javnom sektoru, što bi imalo negativan fiskalni efekat na budžet, kazala je ministarka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *