Svjetske berze u crvenom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa jer su ulagači odlučili da povuku dio zarade s tržišta nakon što su cijene dionica posljednjih nedjelja snažno porasle zahvaljujući trgovinskom dogovoru između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je 183 boda ili 0,64 posto, na 28.462 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,58 posto, na 3.221 bod, a Nasdaq indeks 0,67 posto, na 8.945 bodova.

Najveći dnevni pad tih indeksa u posljednjih gotovo mjesec dana posljedica je odluke dijela ulagača o povlačenju zarade s tržišta nakon što su cijene dionica posljednjih nedjelja snažno porasle.

S&P 500 indeks dosezao je rekorde u devet od posljednjih 11 trgovinskih dana, zahvaljujući dogovoru između SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, što bi moglo zaustaviti trend usporavanja rasta dvije najveće svjetske ekonomije.

I na eeropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,76 posto, na 7.587 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,66 posto, na 13.249 bodova, a pariški CAC 0,91 posto, na 5.982 boda.

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica pale s najviših nivoa u 18 mjeseci, pri čemu je obim trgovanja skroman jer se na mnogim berzama zbog novogodišnjih praznika ne radi ili se radi skraćeno.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, pa je skliznuo s najvišeg nivoa od polovine 2018.

Na većini azijskih berzi jutros se trgovalo skraćeno ili se uopše nije radilo.

U Australiji su u skraćenom trgovanju cijene dionica pale više od 1,5 posto, dok su u Hong Kongu skliznule 0,3 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *