Pozajmili smo 840 miliona eura i platili blizu 40 miliona garancija

Dodajte komentar

U 2019. godini Vlada je nastavila da se enormno zadužuje, a počela je i da plaća zbog garancija koje je dala. Najviše turbulencija bilo je u bankarskom sektoru gdje su uvedeni stečajevi u dvije banke IBM i Atlas. Potpisano je nekoliko aneksa ugovora za autoput, što će državu i građane koštati još dodatnih 100 miliona eura, dok je poslednjih dana decembra usvojen zakon kojim će se Montenegroerlajnzu (MA) pomoći sa 155 miliona eura, piše Dan.

Takođe, priča o davanju Aerodroma pod koncesiju je konkretizovana i završen je pretkvalifikacioni oglas na koji je stiglo sedam ponuda.

Politika zaduživanja, koja je eskalirala prošle godine kada je pozajmljena 1,1 milijarda eura i ove godine je nastavljena. Srećom, smanjena je, pa je ove godine pozajmljeno oko 840 miliona eura. Ovaj iznos bi dostigao prošlogodišnjih 1,1 milijardu, ali Vlada nije uspjela da ispuni uslove i dobije garanciju Svjetske banke za kredit od 250 miliona. Ako ni naredne godine ne uspije da obezbijedi garanciju Svjetske banke i povoljnije uslove kredita, Zakonom o budžetu je ostavila mogućnost zaduženja u iznosu od 250 miliona. Budžetu će 2020. godine faliti 590 miliona.

Lijepa vijest je da se Vlada naredne godine može zadužiti maksimalno 350 miliona. Već imaju 490 miliona depozita, koje su ove godine pozajmili. Ipak, navikla nas je na rebalanse budžeta, pa se ne smijemo prerano radovati.
Politika zaduživanja neminovno je dovela i do rasta javnog duga. Tako je Ministarstvo finansija projektovalo da će na kraju ove godine javni dug iznositi 3,83 milijarde eura. To je 610 miliona eura u odnosu na kraj 2018. godine, a 1,2 milijarde u odnosu na kraj 2017. godine.

U decembru je Vlada platila 29,25 miliona eura zbog aktiviranih garancija njemačke firme WTE i problema sa projektom kolektora u Budvi. Početkom godine su platili preko devet miliona zbog garancija datih IBM i Atlas banci.
Autoput, kao što se i očekivalo, nije završen do 11. maja 2019. godine, kako je propisano Zakonom o autoputu, već je potpisano nekoliko aneksa ugovora zbog radova koji nisu bili sastavni dio osnovnog ugovora. U to spadaju, između ostalog, petlja Smokovac, vodosnabdijevanje i napajanje autoputa strujom, što će cijenu projekta ugovorenu na 810 miliona, povećati za oko 100 miliona. Autoput bi po aneksima trebalo da bude završen do 30. septembra.

Nakon što su krajem 2018. počeli problemi u bankarskom sektoru, u aprilu je uveden stečaj u Atlas banku. Budžet Fonda za zaštitu depozita je olakšan iz tog razloga za oko 100 miliona.

Montenegroerlajnz, u koji Vlada godinama sipa milione eura, najčešće nezakonito, dobio je novu nikad veću pomoć od države, doduše kroz Zakon o konsolidaciji MA. Leks specijalisom se država obavezala da će preuzeti oko 96 miliona eura duga i obaveza kompanije, dok će oko 40 miliona uložiti u kupovinu četiri polovna vazduhoplova. Nakon što je prije dvije godine promijenila menadžment kompanije da nađe rješenje za MA, Vlada je 9. decembra u ekspresnoj proceduri usvojila zakon, dok ga je Skupština usvojila poslednjih dana 2019. godine.

Aerodromi, čijim se davanjem pod koncesiju protivi opozicija i SD, dok pojedine partije iz vladajuće koalicije ne gledaju blagonaklono na taj akt, najvjerovatnije će polovinom ove godine dobiti novog vlasnika, tj. upravljača. Vlada je odlučna da budžetu ubrizga injekciju od 100 miliona i nema namjeru da odustane od koncesije.

Aerodromi poslednjih godina bilježe rast prometa i profita, iako na njihovoj grbači posluje Montenegroerlajnz, koji im duguje preko 30 miliona. Uprkos tome što im MA ne plaća za usluge, Aerodromi su debelo u plusu. Ipak, Vlada je odlučila da MA, koji je gubitaš, pomogne sa 155 miliona, dok Aerodrome, koji iz godine u godinu bolje posluju, da koncesionaru. Takođe, ministar saobraćaja Osman Nurković hvali menadžment MA, dok menadžmentom Aerodroma nije zadovoljan.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *