Stečajni postupak protiv 462 firme zbog poreskog duga

Dodajte komentar

Zakon o reprogramu poreskog duga primjenjuje se tri godine. U državnu kasu po tom osnovu do sada se slilo 62 miliona eura. Iz Poreske uprave kažu da su zadovoljni rezultatima.

-Pri čemu je najveći iznos prihodovan tokom prve godine primjene zakona i to 24 miliona eura, a tada su poreski obveznici izvršili jednokratnu uplatu u iznosu od 10 procenata ukupnog poreskog duga. Kada je u pitanju 2018. godina, prihodi su iznosili oko 20 miliona, a 2019. po osnovu reprograma prihodovali smo oko 18 miliona eura, kaže PR Poreske Milica Vuletić. Statistika pokazuje da 72 odsto poreskih dužnika redovno plaća rate kroz reprogram.

-Kada su u pitanju obaveze koje su izmirili obveznici kroz reprogram, tu su najznačajniji prihodi koji se odnose na pravna lica i to je iznos od oko 50 miliona, zatim fizička lica koja su uplatila oko 8 miliona i lokalna preduzeća i javne ustanove naopštinskom nivou koje su uplatile oko 4,5 miliona eura, kaže Vuletić, piše Pobjeda.

Ona kaže da 1.700 poreskih obveznika kasni sa izmirivanjem obaveza, zbog čega su irn ukinuli rješenja o reprogramu. Oni državi duguju 60 miliona eura.

-S obzirom da svi ti poreski obveznici postaju predmet mjera prinudne naplate, imajući u vidu da njima dospijeva ukupni reprogramirani dug, to se kod onih obveznika kod kojih na bilo koj i drugi način nije moguće naplatiti dugpredlaže i otvaranje stečajnog postupka. Takva mjera do sada je preduzeta kod 462 poreska obveznika sa iznosom duga od 26 miliona eura, navodi Vuletić.

Zakon o reprogramu poreskog duga sprovodiće se još dvije godine. Očekuju da u tom periodu poreski dužnici plate još 40 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *