Izgledi za ekonomije CEE: Svi usporavaju osim Srbije

Dodajte komentar

Iako su ekonomije zemalja Srednje i Istočne Evrope održavale, prema OECD-u, solidan tempo rasta u trećem kvartalu, izgledi su nestabilni, navodi Erste u svojoj nedavnoj analizi, izvještava Indikator.ba.

Stagnacija globalne trgovine ostavlja traga na uspješnosti u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Stoga će se prosječni rast u ovoj regiji usporiti na 3,2% sljedeće godine, sa 3,7% u 2019. godini.

– Čini se da su male otvorene ekonomije poput Češke, Mađarske i Slovačke posebno izložene spoljnim vjetrovima. U slučaju Slovačke, razočaravajuće neto izvoz u trećem kvartalu već je smanjio dinamiku BDP-a. Čini se da je Slovačka najviše izložena slabosti njemačke proizvodnje, jer industrijska proizvodnja opada zadnjih pola godine. Stoga ne bi trebalo iznenaditi da očekivana dinamika rasta 2020. godine od 2,0% u Slovačkoj bude najniža u regiji, navodi Erste.

Mađarska je s druge strane spektra.

– Posebno jaka proizvodnja novih modela automobila ogleda se u neprekidnom solidnom rastu industrije. Međutim, čini se da je 5-postotna dinamika rasta viđena u 2019. godini neodrživa, te vidimo da mađarska ekonomija usporava prema 3,5%. Sličan tempo rasta trebao bi se vidjeti u Poljskoj i Rumuniji, dok bi se Hrvatska, Češka i Slovenija trebale pomiriti s 2,5-postotnim rastom. I posljednje, ali ne najmanje bitno, rast Srbije bi se trebao ubrzati na 4,0%, prognozira Erste.

Ova banka ranije je smanjila prognozu rasta BDP-a za Bosnu i Hercegovinu za 2019. godinu za jedan procentni poen na 2,6%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *