Usvojen budžet za 2020.

Dodajte komentar

Skupština je usvojila Zakon o budžetu za narednu godinu, vrijedan 2,64 milijardi eura. Za zakon su glasala 42 poslanika.

Od ukupnog iznosa se za tekući budžet izdvaja 1,32 milijarde, budžet državnih fondova iznosi 769,19 miliona eura, a kapitalni 229,96 miliona eura.

Transakcije finasiranja su na nivou od 556,95 miliona i rezerve 88,5 miliona eura.

Izvorni prihodi budžeta planirani su u iznosu od 2,05 milijardi eura, odnosno 40,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u odnosu na planirani veći su 12 odsto.

Kapitalni budžet iznosi 229,96 miliona eura, a stvoreni su preduslovi da kreditna sredstva od preko 150 miliona eura budu efektivna za realizaciju kapitalnih projekata u narednom periodu.
Ukupni izdaci planirani su na nivou od 2,104 milijardi eura, odnosno 41,9 odsto BDP-a.

U strukturi ukupnih rashoda, tekuća budžetska potrošnja je na nivou od 1,85 milijardi.

Skupština je usvojila i Odluku o zaduživanju za narednu godinu, kao i finansijske sa planovima rada regulatornih agencija.

Parlament je usvojio i Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalne avio-kompanije, Montenegro Airlines (MA), kojim se predviđa njena dokapitalizacija ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, je tokom rasprave u parlamentu kazao da taj zakon nije idealno rješenje, ali da nema druge opcije za opstanak nacionalnog avio-prevoznika.

On je saopštio i da Vlada nije dozvolila da dođe do stečaja i eventualnog gašenja nacionalnog avio-prevoznika, već je donijela odluku da usvoji i predloži taj zakon.

Predlog zakona je utvrđen početkom decembra i po skraćenom postupku upućen u parlamentarnu proceduru. Zakonom se stvaraju osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje avio-prevoznika i shodno tome brojni pozitivni efekti po cjelokupnu crnogorsku ekonomiju.

Zakonom se, između ostalog, uređuju uslovi, način i postupak izmirivanja obaveza koje MA ima prema državi i trećim licima, izvor i način obezbjeđivanja sredstava za te namjene, kao i druga pitanja od značaja za razvoj nacionalne avio-kompanije.

Crnogorska nacionalna avio-kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona eura, a ove godine je prevezla više od 660 hiljada putnika, čime pored direktnog prihoda ostvaruje veliki pozitivan uticaj na cjelokupnu ekonomiju koji se ove godine sa prihodima od turizma procjenjuje na više od 185 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *