Sava Re preuzeo osiguravajuće društvo NLB Vita

Dodajte komentar

Slovenačko osiguravajuće društvo Sava Re saopštilo je juče da je potpisalo ugovor s zajmodavcem Novom ljubljanskom bankom (NLB) o kupovini 100% temeljnog kapitala životnog osiguranja NLB Vita.

– Akvizicija NLB Vita predstavlja važan korak za Sava Insurance Group u konsolidaciji svog položaja na slovnečakom tržištu životnih osiguranja, navedeno je u obavještenju na Ljubljanskoj berzi.

Očekuje se da će se transakcija zatvoriti sredinom 2020., naveli su iz SavaRe, i dodali da završetak transakcije zavisi od određenih uslova i regulatornih odobrenja.

– Pentracija slovenačkog životnog osiguranja i premija životnog osiguranja u procentu bruto domaćeg proizvoda (BDP) slabiji su od rasta zrelijih evropskih tržišta, zbog čega vjerujemo da postoji potencijal za razvoj i organski rast”, dodao je Sava Re.

Partnerstvo u bankarskom osiguranju između NLB Vita i NLB nastaviće da se razvija jer je banka i dalje primarni kanal prodaje, saopštio je Sava Re, dodavši da je jačanje partnerstva s bankama i razvoj kanala prodaje bankoosiguranja važan strateški cilj Sava osiguravajuće grupacije.

Prema podacima za 2018. godinu, NLB Vita bilo je drugo najveće životno osiguranje u Sloveniji s tržišnim udjelom od 14,8%.

Kompanija je osnovana kao zajedničko ulaganje 50/50 NLB-a i KBC-a sa sjedištem u Belgiji.

Evropska komisija insistirala je na prodaji NLB Vita zbog prethodnog kašnjenja slovenačke vlade u prodaji 75% minus jednu dionicu kapitala NLB-a. Transakcija je bila ključni element procjene održivosti u odluci o državnoj pomoći NLB-a iz decembra 2013. godine, prema kojoj je Komisija odobrila dodjelu državne pomoći u iznosu većem od 2 milijarde eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *