Predstavljen prvi turski automobil (foto, video)

Dodajte komentar

U Dolini tehnologije u Gebzeu danas je predstavljen prototip prvog turskog automobila koji je još jedan u nizu tehnoloških i industrijskih iskoraka te zemlje.

Ceremoniji je prisustvovao i turski predsjednik Erdogan koji je istakao da je na razvoju turskog domaćeg automobila radilo više od 100 turskih inženjera.

– Naš san je da imamo i svijetu pokažemo automobil koji su, koristeći nacionalnu tehnologiju, napravili naši dizajneri i inženjeri, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan dalje je kazao da je priča o prototipu turskog automobila Devrim iz 1961. godine bila i priča o rušenju snova, te je poručio da Turska ovog puta neće dozvoliti da joj isti krugovi stanu na put uspjeha.

Najavivši da će fabrika za proizvodnju turskih automobila biti otvorena u Bursi, Erdogan je kazao da u svoje lično ime naručuje prvi automobil.

– Pravimo globalni brend. Infrastruktura za električne automobile će u Turskoj biti kompletirana do 2022. godine, kazao je Erdogan i dodao da Turska više ni od koga ne uzima licence i dozvole za proizvodnju automobila, već da sama postavlja pravila, bira i kreira sve njegove karakteristike.

Najavljeno je da će proces licenciranja brenda biti završen naredne godine, a da će godinu kasnije biti otvorena i fabrika za serijsku proizvodnju da bi prvi turski automobili bili na tržištu već 2022. godine.

-Kada krenemo sa serijskom proizvodnjom, nadamo se da ćemo imati prvi i jedini neklasični SUV model na električni pogon u Europi, kazao je Erdogan.

Nakon obraćanja javnosti su na pozornici prvi put pokazana dva primjerka turskog automobila i to njegove SUV i sedan verzije, prenosi TRT.

https://www.youtube.com/watch?v=cLCJpE0OMfQ

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *