Poreska uprava tražila uvođenje stečaja u 590 preduzeća

Dodajte komentar

Poreska uprava (PU) na čijem čelu je Miomir M. Mugoša tokom 2019. godine podnijela je 590 predloga zauvođenje stečaja za preduzeća čiji je dospjeli dug 56,3 miliona eura.

“Od toga se 462 predloga i 26,15 miliona duga odnosi na obveznike kojima su ukinuta rješenja o reprogramu, 110 predloga i 23,8 miliona eura duga na obveznike koji su neaktivni, a 18 predloga i 6,3 miliona eura duga na obveznike koji nijesu bili u reprogramu”, kazali su Danu iz Poreske uprave.

Lani su najavili da će tražiti uvođenje stečaja u hiljadu preduzeća.

“Poreska uprava je tokom cijele 2019. godine, u skladu sa planom za upravljanje poreskim dugom, intenzivno sprovodila aktivnost predlaganja stečajnog postupka, i to kod obveznika kod kojih su iscrpljeni svi ostali mehanizmi za naplatu duga. Ova mjera se preduzima prema dvije kategorije poreskih obveznika prema obveznicima kojima su ukinuta rješenja o reprogramu i prema obveznicima kod kojih već duže vrijeme nije moguće naplatiti poreski dug ni na koji drugi način”, pojasnili su iz te institucije.’

Na pitanje koliko će u 2020. godini podnijeti zahtjeva za uvođenje stečaja, kazali su da su od lučni da stečajni postupak predlože kod svih poreskih obveznika koji su izašli iz reprograma, a ne mogu izmiriti dug, kao i kod ostalih dužnika kod kojih mjere naplate ne daju efekat, imajući u vidu da ovakvi obveznici ne daju dodatu vrijednost crnogorskoj privredi, već, naprotiv, remete tržišni balans, a istovremeno predstavljaju balast poreskom knjigovodstvu koji usporava naše napore za efikasno upravljanje poreskim dugom, te će u skladu sa zakonom propisanim nadležnostima ovu aktivnost sprovoditi intenzivno i u kontinuitetu.

“S obzirom na značaj mjere predlaganja stečajnog postupka u mehanizmu za naplatu poreskog duga, a ovu namjenu budžetom Poreske uprave za 2020. godinu planirana su sredstva od 300.000 eura”, precizirali su iz Poreske uprave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *