Minus Barske plovidbe 2,16 miliona, Crnogorske 2,4 miliona

Dodajte komentar

Crnogorske brodarske kompanije su u prva tri kvartala ove godine poslovale negativno. Izvršni direktori Crnogorske plovidbe i Barske plovidbe tvrde da je negativan finansijski rezultat posljedica kursnih razlika eura i dolara.

Najavili su da ni naredne godine neće moći iz sopstvenih sredstava da otplaćuju kredit za četiri broda, već će se osloniti na budžet.

Rashodi

Izvršni direktor Crnogorske plovidbe Slobo Pajović naveo je da ova kompanija nema preliminarne rezultate za ovu godinu, ali je na kraju trećeg kvartala bila u minusu 2,4 miliona eura, piše Pobjeda.

– Na to su dominantno uticale negativne kursne razlike zbog kredita Eksim banke. Osim toga, imali smo visok trošak amortizacije osnovnih sredstava, 48 odsto veći nego lani – kazao je Pajović Pobjedi i objasnio da je do povećanja troška amortizacije došlo zbog nove procjene vrijednosti imovine, koju su bili obavezni da sprovedu na kraju prošle godine.

– Na kraju ove godine Crnogorska plovidba očekuje pozitivan poslovni rezultat iz redovnog poslovanja, ali pošto poslujemo na svjetskom pomorskom tržištu, gdje se sve veže za dolar, rashodi zbog negativne kursne razlike iz odnosa dolar/ euro čine dominantno veći iznos od prihoda, što presudno utiče na krajnji finansijski rezultat, a u ovom momentu se ne može dati procjena njihove očekivane vrijednosti – objasnio je Pajović.

Barska plovidba je u prva tri kvartala bila u minusu 2,16 miliona eura.

– Barska plovidba je u prvih devet mjeseci ostvarila pozitivan poslovni rezultat od oko 190.000 eura i to je po nama jedini mjerodavan pokazatelj poslovanja kompanije, s obzirom da je krajnji negativan finansijski rezultat od 2,16 miliona eura nastao isključivo zbog negativnih kurskih razlika i pariteta euro/dolar – rekao je izvršni direktor Barske plovidbe Tihomir Mirković.

Prema njegovim riječima, Barska plovidba je uspjela da tokom ove godine realizuje obavezne petogodišnje remonte brodova ,,Bar“ i ,,Budva“, čime je produžena klasa brodovima za narednih pet godina. – Shodno međunarodnim propisima na brodovima su ugrađeni sistemi za prečišćavanje balastnih voda. Za remont i ugradnju sistema je potrošeno dva miliona dolara. Uspjeli smo i da povećamo prihode i smanjimo rashode – kazao je Mirković.

U Crnogorskoj plovidbi su djelimično zadovoljni ovogodišnjim poslovanjem. Pajović je naveo da su cijene najma brodova u ovoj godini bile manje u odnosu na prošlu godinu.

– U drugoj polovini godine smo uspjeli da ostvarimo veće cijene vozarina, ali su one, zbog negativnih kretanja na svjetskom pomorskom tržištu, nešto manje nego lani – kazao je Pajović, koji je nezadovoljan nedovoljno visokom cijenama vozarina.

– Ukoliko bi se vozarine povećale za 40 do 50 odsto, stvorili bi se uslovi da Crnogorska plovidba, pored pokrića tekućih poslovnih obaveza, može samostalno izmirivati rate za brodove – smatra Pajović, koji očekuje da će naredne godine, prema trenutnim tržišnim pokazateljima, blagi rast cijena najma brodova.

Direktor Barske plovidbe saopštio je da proteklih nekoliko godina karakterišu velike oscilacije u visini vozarina i one su bile prisutne i ove godine.

– U jednom periodu su najamnine na tržištu bile manje od ugovorenih za brodove ,,Bar“ i ,,Budva“, dok su u drugom periodu bile veće na tržištu od onih koje je Barska plovidba ugovorila. Posmatrano na nivou godine, prihod od najma je bio veći nego lani – izjavio je Mirković.

Cijene

Direktor Crnogorske plovidbe naveo je da se planovi ovog preduzeća vezuju za bolje pozicioniranje na svjetskom pomorskom tržištu i postizanje što bolje cijene najma brodova.

– Jedan od glavnih prioriteta nam je da naši brodovi plove sa minimalnim zastojima kao do sada i da uspješno prolaze kontrole u svim lukama – rekao je Pajović.

Ove godine je na ime kredita za kupovinu brodova ,,21. maj“ i ,,Kotor“, ukupno plaćeno 5,64 miliona dolara, kroz osmu i devetu ratu.

– Osma rata kredita je bila dospjela 21. januara u iznosu od 2,84 miliona dolara, a deveta 21. jula u iznosu od 2,79 miliona eura. Obje rate je, u najvećem iznosu od oko 90 odsto ukupnog iznosa, platila Vlada iz državnog budžeta, odnosno 5,36 miliona dolara – podsjetio je Pajović.

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom zaključen je početkom 2010. godine. Ugovorena cijena za oba broda ove kompanije je 55,76 miliona dolara, a vrijednost kredita je 47,39 miliona dolara.

Krediti

– Na ime otplate kredita Crnogorske plovidbe isplaćeno je 30,15 miliona dolara, od čega je država uplatila 26,36 miliona, a Crnogorska plovidba 3,6 miliona plus učešće od 8,36 miliona dolara – precizirao je Pajović.

Izvršni direktor Barske plovidbe saopštio je da je do sada Eksim banci plaćeno ukupno 10,39 miliona dolara, za otplatu kredita, koji je upotrijebljen za kupovinu dva broda, od čega je iz sredstava kompanije plaćeno sedam miliona dolara, dok je iz državnog budžeta obezbijeđeno 3,37 miliona dolara.

– Ove godine po osnovu dvije rate kredita je uplaćeno 3,99 miliona dolara, od čega iz budžeta 3,37 miliona dolara, a iz sopstvenih sredstava 610.000 dolara – podsjetio je Mirković.

Brodovi barske kompanije su kupljeni 2012. godine za 46,4 miliona dolara. Direktori brodarskih kompanija najavili su da ni naredne godine neće moći iz sopstvenih sredstava platiti rate za brodove, koje dospijevaju 21. januara, već će biti plaćene iz državnog budžeta.

– Naredna rata iznosi 1,97 miliona dolara, a Barska plovidba neće moći da sama izmiri ovu ratu – istakao je Mirković, a Pajović je naveo da je njihova 2,76 miliona dolara.

– Za ovu ratu je predviđeno da se u cjelosti plati iz državnog budžeta, a prema sadašnjem kretanju vozarina očekuje se da Vlada u narednoj godini isplati, ako ne čitav iznos, onda veći dio anuiteta. Crnogorska plovidba će se truditi da, shodno kretanju vozarina, aktivno učestvuje u otplati kredita prema svojim mogućnostima – saopštio je Pajović.

Sva četiri crnogorska broda unajmila je londonska kompanija Sea Pioneer.

– Visina vozarine za brodove Barske plovidbe varira i trenutna je 8.400 dolara dne vno po brodu (umanjeno za 3,75 odsto brokerske provizije) – kazao je Mirković.

Trenutni ugovoreni najam za oba broda Crnogorske plovidbe iznosi po 8.000 dolara na dan. – Brodovi Crnogorske plovidbe su od 2012. godine do danas prihodovali ukupno oko 35 miliona eura – rekao je Pajović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *