Aegean Airlines i Air Nostrum dali ponude za Croatia Airlines

Dodajte komentar
9actl

Finansijski savjetnici zaduženi za pronalaženje strateškog partnera Croatia Airlinesa zaprimili su dvije neobavezujuće ponude za dokapitalizaciju nacionalne aviokompanije, objavila je na Zagrebačkoj berzi Uprava Croatia Airlinesa.

U objavi se ne navodi o kojim je kompanijama riječ, ali Jutarnji list nezvanično saznaje da su neobavezujuće ponude dali španska aviokompanija Air Nostrum i grčka aviokompanija Aegean Airlines. U javnosti se spekulisalo kako bi ponude mogli dali neki međunarodni finansijski i domaći mirovinski fondovi, ali njihove ponude ipak su izostale.

Prema dostupnim informacijama, savjetnici, konzorcijum PBZ-a i DVB banke, detaljno će sada proanalizirati ponude i potom ih uputiti Upravi Croatia Airlinesa. Budu li ponude zadovoljavajuće, uputiće ih Vladinoj međuresornom komisiji koja je zaduženo za pronalaženje strateškog partnera. Povjerenstvo je to koje potom

U ovom trenutku nije poznato za koliki su postotak vlasništva CA te kompanije zainteresirane, no ministar saobraćaja Oleg Butković, koji je i predsjednik navedene komisije, više je puta govorio da bi taj udio bio veći od 50 posto, što bi garantiralo finansijsku i poslovnu stabilnost kompanije.

Vlada od potencijalnog strateškog partnera očekuje širenje mreže letova i tržišnog udjela kompanije, obnovu flote, jačanje tehnike Croatia Airlinesa i širenje njegovih usluga.

(Indikator.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *