Ruske vlada planira da postane većinski vlasnik Sberbanke

Dodajte komentar

Ruska vlada planira da koristi nacionalni fond za bogatstvo države (NWF) za kupovinu udjela centralne banke u Sberbank, kazali su Rojtersu izvori upoznati sa ovim planom.

Ministar finansija Anton Siluanov rekao je u utorak da Rusija raspravlja o tome treba li centralna banka i dalje da drži kontrolni udio u najvećem zajmodavcu u zemlji, potvrđujući raniji Rojtersov izvještaj.

Drugi izvor je rekao da će centralna banka prema planu svu dobit od prodaje Sberbanke prebaciti u državni budžet.

Trenutno centralna banka posjeduje 50% plus jednu dionicu Sberbanke, što vrijedi 2,8 triliona rubalja (45,45 milijardi USD) na temelju trenutne tržišne kapitalizacije Sberbanke.

Ministarstvo finansija, koje upravlja NWF-om, odbilo je da komentariše ove navode. Centralna banka je takođe odbila da komentiriše pisanja medija.

Oleg Osipov, glasnogovornik premijera Dmitrija Medvedeva, rekao je Rojtersu da vlada nastavlja s raspravom o tom pitanju, ali da nije donesena konačna odluka.

U odvojenom razgovoru za Rojters izvršni direktor Sberbank German Gref rekao je da Sberbank nije učestvovala u razgovorima, ali je spremna da sarađuje s ministarstvom finansija ukoliko ono postane njen novi većinski dioničar.

“Ne vidim ovdje nikakvih problema. Mogla bi postojati neka pitanja vezana uz prelazno razdoblje. Koliko znam, još uvijek nije donesena konačna odluka”, rekao je Gref.

Izvor: Indikator.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *