Ruske vlada planira da postane većinski vlasnik Sberbanke

Ruska vlada planira da koristi nacionalni fond za bogatstvo države (NWF) za kupovinu udjela centralne banke u Sberbank, kazali su Rojtersu izvori upoznati sa ovim planom.

Ministar finansija Anton Siluanov rekao je u utorak da Rusija raspravlja o tome treba li centralna banka i dalje da drži kontrolni udio u najvećem zajmodavcu u zemlji, potvrđujući raniji Rojtersov izvještaj.

Drugi izvor je rekao da će centralna banka prema planu svu dobit od prodaje Sberbanke prebaciti u državni budžet.

Trenutno centralna banka posjeduje 50% plus jednu dionicu Sberbanke, što vrijedi 2,8 triliona rubalja (45,45 milijardi USD) na temelju trenutne tržišne kapitalizacije Sberbanke.

Ministarstvo finansija, koje upravlja NWF-om, odbilo je da komentariše ove navode. Centralna banka je takođe odbila da komentiriše pisanja medija.

Oleg Osipov, glasnogovornik premijera Dmitrija Medvedeva, rekao je Rojtersu da vlada nastavlja s raspravom o tom pitanju, ali da nije donesena konačna odluka.

U odvojenom razgovoru za Rojters izvršni direktor Sberbank German Gref rekao je da Sberbank nije učestvovala u razgovorima, ali je spremna da sarađuje s ministarstvom finansija ukoliko ono postane njen novi većinski dioničar.

“Ne vidim ovdje nikakvih problema. Mogla bi postojati neka pitanja vezana uz prelazno razdoblje. Koliko znam, još uvijek nije donesena konačna odluka”, rekao je Gref.

Izvor: Indikator.ba

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *