NPL Monitor: Značajan pad obima problematičnih kredita u Crnoj Gori

Trend pada problematičnih kredita (NPL) nastavljen je u većini zemalja u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE), kako u nominalnom iznosu, tako i po udjelu u ukupnim plasmanima, a Crna Gora se po stopi smanjenja obima NPL-ova nalazi u vrhu među 17 zemlja regiona, odmah iza Slovenije.

Prema izvještaju “NPL Monitor”, objavljenom na veb sajtu Bečke inicijative, obim NPL-ova u regionu CESEE iznosio je 35,2 milijarde eura na dan 30. juna 2019. i smanjen je za 8,4 odsto ili za 3,2 milijarde eura na godišnjem nivou. U odnosu na jun 2018. godine, koeficijent NPL-ova u regionu smanjen je za 0,9 procentnih poena, na 4 odsto u prosjeku. To je značajno poboljšanje u odnosu na mart 2014. godine, kada je ta stopa iznosila 9,8 odsto.

U izvještaju se ističe da su najveći pad obima problematičnih kredita, znatno iznad prosječne stope za region CESEE, u periodu od juna 2018. godine do juna 2019. zabilježili Slovenija (za 33,1 odsto), Crna Gora (30,9), Srbija (28), Estonija (26,9) i Mađarska (za 25,5 odsto), prema podacima “NPL Monitora”.

Značajna poboljšanja su registrovali i Bugarska (smanjenje za 0,6 milijardi eura ili za 15,8 procenata), Hrvatska (smanjenje za 0,6 milijardi eura ili 14,6 odsto) i Rumunija (smanjenje od 0,5 milijardi eura ili za 14,6 odsto).

Prema “NPL Monitoru”, među zemljama u CESEE regionu postoji značajan disparitet u pogledu NPL koeficijenata, koji se kreću u rasponu od 0,4 odsto u Estoniji do 11,2 procenta u Albaniji. Dodaje se da je Albanija jedina zemlja u regionu gde je NPL koeficijent i dalje iznad praga od 10 procenata.

Takođe se navodi da su dvije zemlje zabilježile porast obima NPL-ova od juna 2018. godine, i to Poljska za 300 miliona eura ili 2,4 odsto, na 13 milijardi eura, i Severna Makedonija za 40 miliona eura ili 17,2 procenta, na 300 miliona eura.

Izvor: Srbijadanas

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

One comment

  1. Hahahaha

    Opet pravimo PR tamo gdje se mora biti oprezan. Ako je stečaj dvije male nesistemske banke izazvao tako ljepuškast podatak za smopohvaljivanje u jednoj cifri, sa 13 na manje od pet, zar to nije najobjektivniji indikator nerada CB CG?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *