Kako je Putin spasio rusku ekonomiju

Odluka predsjednika Rusije Vladimira Putina da osnuje rezervne fondove prije deset godina spasila je rusku ekonomiju, kaže bivši ministar finansija te zemlje Aleksej Kudrin, koji je sada na čelu Revizorske komore Rusije.

Prema njegovim riječima, 2008. godine, kada je Putin obavljao funkciju premijera, “podržao je stvaranje Stabilizacionog fonda, rezervnog fonda i kasnije Nacionalnog fonda za bogatstvo, koji je imao ključnu ulogu tokom finansijske krize 2008-2009.“

Uspostavljanje tih fondova bilo je “od osnovnog značaja za uštedu u ekonomiji i socijalnu potrošnju“.

Kudrin je objasnio: Plate nisu padale, dok su se penzije u tom kriznom periodu čak udvostručile. Ovo je veoma važno.

Ruska vlada je na početku finansijske krize akumulirala značajne rezerve u Stabilizacionom fondu. U 2008. godini donijeta je odluka da se fond podijeli na rezervni i nacionalni fond za bogatstvo.

Vlasti su na teret rezervnog fonda uspjele da podrže privredu i izvrše sve budžetske obaveze. Do 2018. godine rezervni fond je u potpunosti iscrpljen.

Trenutno Nacionalni fond za bogatstvo služi kao “sigurnosni jastuk“, dok se svi dodatni prihodi od nafte i gasa tamo akumuliraju.

Prema podacima Ministarstva finansija, obim fonda je 1. decembra dostigao 7,9 biliona rubalja (124 milijarde dolara).

Izvor: Telegraf

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.