Centralna banka preporučuje Vladi da smanji troškove konsultanata

Dodajte komentar

Centralna banka (CBCG) je preporučila Vladi da pažljivo analizira ekonomsku opravdanost izgradnje preostalih dionica autoputa i njihov uticaj na budžet i javni dug i da vodi restriktivnu politiku prilikom izdavanja novih garancija.

CBCG je u ekonomskim preporukama Vladi za narednu godinu, koje su juče objavljene na sajtu vrhovne monetarne institucije, navela da bi izvršna vlast trebalo da razmotri mogućnost obezbjeđivanja odgovarajuće fiskalne rezerve, u slučaju materijalizacije pojedinih rizika koji mogu uzrokovati dodatne rashode, kao što su aktiviranje garancije i pogoršanje ekonomske situacije.

“Potrebno je dalje raditi na unapređenju strategija za upravljanje javnim dugom i za odnose sa investitorima i kreirati unaprijeđena fiskalna pravila, koja će izbjeći procikličnost i obezbijediti konzistentnost u implementaciji i razmotriti mogućnosti formiranja Fiskalnog savjeta”, piše u dokumentu CBCG.

Vrhovna monetarna institucija, na čijem je čelu Radoje Žugić, Vladi je preporučila da smanji neproduktivnu potrošnju, sa posebnim akcentom na troškove konsultantskih usluga i troškove advokata. Preporučuju da se troškovi advokata smanje kroz korišćenje unutrašnjih resursa, pomoći iz drugih potrošačkih jedinica ili Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa.

Vrhovna monetarna institucija je, u cilju nastavka procesa konsolidacije budžeta i postizanja fiskalne stabilnosti, predložila da se razmotri uvođenje poreskih olakšica, odnosno oslobađanja poreza na dobit u slučaju reinvestiranja dobiti na teritoriji Crne Gore, a naročito za investiranje u proizvodne djelatnosti i nerazvijena područja.

Radi limitiranja fiskalnog rizika potencijalnih neizmirenih obaveza, u Ministarstvu finansija je potrebno kreirati detaljnu bazu podataka svih kompanija koje imaju vlasnički kapital države, implementirati OECD-ove principe korporativnog upravljanja za te kompanije i pojačati njihov finansijski nadzor, naveli su iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *