Žugić: Ključni bankarski parametri na istorijskom maksimumu

Dodajte komentar

Crna Gora konačno nema sistemskih slabosti u bankarskom sistemu koji je dominanatan u našem finansijskom sistemu, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

On je na jučerašnjoj svečanosti priređenoj u toj instituciji povodom novogodišnjih praznika, prisutnima prenio podatke koje je objavila jedna međunarodna institucija. Takođe je podsjetio da 90 odsto finansijskog sistema čine banke, a deset odsto ostali finansijski igrači, pišu Dnevne Novine.

“Sve to znači da je finansijski sistem znatno unaprijeđen, a time i makroekonomska stabilnost koja je u Crnoj Gori ostvarena u ovoj godini”, istakao je on.

Osvrućući se na rezultate godine na izmaku, kazao je da je CBCG imala tešku godinu, ali po objektivnim pokazateljima “možda i najuspješniju ikada zabilježenu”.

Podsjetio je da su ključni bankarski parametri u većini slučajeva na istorijskom masimumu. Naime, aktive je porasla za 14,1 odsto, krediti za 10,7, depoziti 10,9 što smatra znakom povjerenja u bankarski sistem – dok je kapital banaka uvećan za čak 21 odsto.

“Rast profitabilnosti banaka takođe je visok, i to treba reći zbog banaka. Znam da se polako širi animozitet prema bankarima, ali oni su dvostruko više uložili u kapital u odnosu na profit koji se stvara. Dakle, banke i to dominantno strane, možda su i najveći strani ulagači u državi”, dodao je Žugić.

Govoreći o ključnim pokazateljima bankarskog i finansijskog sektora u 2019. godini, podsjetio je da se stiglo do najnižeg nivoa loših kredita u ukupnim kreditima od samo 4,62 odsto.

“Ako se sjetimo da je ne tako davno taj odnos bio 25,9 odsto, ovo je i najbrži pad i najniži nivo. To je znak kvaliteta upravljanja u bankarskom sistemu i aktive banaka. Takođe, krediti koji kasne sa otplatom 90 dana iznose svega 2,67 odsto od ukupnog iznosa kredita i to su impresivni podaci”, rekao je on.

No, ono što Žugić smatra u istinskim, objektivnim pokazateljem uspjeha u ovoj godini jesu zvanične ocjene međunarodnih finansijskih institucija.

“Crna Gora nikada ranije nije imala prvo mjesto na svijetu u zaštiti klijenata na bazi sadržaja i strukture podataka iz kreditnog registra. Prema ocjeni Svjetske banke, sa Novim Zelandom dijelimo to mjesto. Isto tako, imamo 15. mjesto u lakoći odobravanja kredita. Ako je to lakoća, a uz istovremeni pad loših kredita, onda to predstavlja znak da se smanjuju barijere ali i da se adekvatno upravlja sredstvima banaka”, zaključio je on.

Obraćajući se novinarima, guverner je podsjetio da su mediji neophodni instituciji na čijem je čelu.

On je istakao da je „dobro što postoji uzajamna saradnja” i izrazio očekivanje da će se kroz saradnju nastaviti sa „pravovremenim i objektivnim informisanjem”.

Počelo provjeravanje kvaliteta aktive banaka

Žugić je kazao da za naredni period CBCG ima veoma ambiciozne planove, pa će dati sve od sebe da ih i realizuju.

“Najvažniji zadatak naredne godine je provjera kvaliteta aktive banaka asset quality review. On je već počeo i pratićemo njegov tok preko banaka. Iskustva govore da su banke nakon ovakve procjene aktive imale potrebu za novim kapitalom, te da su blago porasli loši krediti, ali to ne znači da će i kod nas dogoditi. U svakom slučaju, pravi je trenutak da se ta aktivnost sprovede”, najavio je guverner.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *