U Srbiji će se graditi najveći vjetropark u Evropi

Dodajte komentar
Ilustracija

Odbornici subotičke skupštine usvojili su Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vjetroelektrane Maestrale Ring.

Investicija je vrijedna 700 miliona eura,a finansijska sredstva potrebna za izradu plana obezbijediće preduzeće Vjetropark Maestrale Ring, čije je sjedište u Beogradu, a osnivač akcionarsko društvo Fintel Energija koje pripada italijanskoj Fintel Energija Group S.p.a.

Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Ticijano Đovaneti najavio je u februaru ove godine da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva do čiste energije.

“Projekat Maestrale Ring će biti najveća vjetroelektrana koja se gradi na kopnu na cijelom evropskom kontinentu”, rekao je Đovaneti, prenosi eKapija.

Procijenjeno je da vjetropark koji će da se gradi u Čantaviru moći će da proizvede 600 MW električne energije, što je, kako navode lokalni mediji, dovoljno struje za pola miliona domaćinstava.

U narednom planskom periodu potrebno je stimulisati razvoj i korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE), čime će se znatno uticati na poboljšanje životnog standarda i zaštitu i očuvanje prirodne i životne sredine. Republika Srbija ima prirodne pogodnosti i dobar potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što bi moglo da doprinese smanjenju uvozne zavisnosti zemlje i umanji štetne efekte staklene bašte”, navodi se u Odluci o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vjetroelektrane Maestrale Ring.

Planom se definišu pravila uređenja i pravila građenja posebno za realizaciju sljedećih sadržaja:

– Vjetroelektrana – sistema od više vjetrogeneratora za proizvodnju električne energije uz pomoć vjetra.

– Trafostanica 400/x kV.

– Okvirna trasa 400 kV dalekovoda koji povezije trafostanicu sa prenosnim sistemom Elektromreža Srbije.

– Podzemne energetske i telekomunikacione kablovske mreže koja međusobno povezuje vjetrogeneratore i čitav kompleks povezuje sa mjestom za isporuku proizvedene energije u elektroenergetsku mrežu i omogućava upravljanje vjetroelektranom.

– Sistem pristupnih saobraćajnica čija izgradnja predstavlja privremenu rekonstrukciju ili ojačanje postojećih atarskih puteva za potrebe tehnološkog postupka izgradnje i održavanja vjetroelektrane.

Inače, Fintel Energija A.D. je pionir u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora na Balkanu, gdje posluje već čitavu deceniju i predstavlja jednog od najznačajnijeg investitora iz ove oblasti u Srbiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *