Niske kamate u Britaniji podstakle privredu, ali i bejbi-bum

Snižavanje kamatnih stopa izgleda ne podstiče samo ekonomiju, s obzirom na to da istraživači Banke Engleske (BoE) kažu da je u Britaniji 2009. godine rođeno 14.500 beba nakon što je centralna banka srezala troškove zaduživanja tokom globalne finansijske krize, piše Rojters.

Fergus Kaming i Liza Detling, istraživači u Banci Engleske, željeli su da utvrde da li uticaj centralnih bankara seže do porodica i kada je riječ o odlukama da li treba da imaju dijete ili ne.

Prema njihovoj procjeni, na svakih jedan procentnih poena smanjene referentne kamate, stopa nataliteta je rasla za 5,0 odsto među porodicama koje otplaćuju hipoteke po varijabilnoj kamati, koja se povećava ili smanjuje uporedo sa ključnom kamatnom stopom BoE.

“U prosjeku, smanjenje referentne kamate za jedan procentni poen povećava natalitet u Ujedinjenom Kraljevstvu za dva odsto”, naveli su oni u dokumentu objavljenom u petak.

Za razliku od Britanije, stopa nataliteta u Sjedinjenim Državama je pala u periodu kojim su se istraživači bavili, što oni pripisuju činjenici da u SAD preovladavaju fiksne kamate na hipotekarne kredite, kao i uticaju pada cijena nekretnina.

“Naša komparativna analiza upućuje na zaključak da ukoliko bi više porodica uspjelo da dobije nižu kamatu, Sjedinjene Države možda ne bi doživjele tako ozbiljan ”bejbi slom” tokom Velike recesije”, naveli si Kaming i Detling, dodaje Rojters.

Check Also

Ovo su posljednje cijene goriva u regionu

U našem regionu Hrvati plaćaju ubjedljivo najskuplje gorivo, dok vozači u Mađarskoj imaju najjeftinije naftne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.