BI Communication blog: Kako do intervjua za posao

Dodajte komentar

Ovih dana oglasili smo slobodno radno mjesto na poziciji grafički dizajner/grafička dizajnerka u našoj agenciji. Analizirajući pristigle prijave, došli smo do određenih zaključaka koji mladim ljudima mogu poslužiti kao korisne smjernice kako komunicirati sopstvenu prijavu za posao.

Dragi mladi ljudi, vi ste divni i važni i na vama svijet ostaje.

Ali.

Ako mislite da budete uvaženi i dobijete šansu, morate razumjeti da vi nijeste centar svijeta. Vi ste jedna karika u lancu. Da li je ona klimava i teže joj ide da se zakači, ili je, pak, snažna i blistava i instat se uklapa, to zavisi samo od vas i materijala od kojeg ste sačinjeni. I od vaše želje da se mijenjate. Da bi vas poslodavac vidio u vašem najboljem izdanju, važno je umjeti predstaviti se na najbolji mogući način. Podrazumijevamo, naravno da ste vrijedan kandidat.

Budite objektivni u procjeni sebe, svojih dobrih i manje dobrih strana. Onoga u čemu ste izvrsni i onoga na čemu ste zaključili da morate da poboljšate. Iskren odnos prema sebi samome je važan. Iskren odnos prema poslodavcu, takođe. Radi obostrane koristi i valjane saradnje.

Ako se prijavljujete za posao, ne smijete gubiti iz vida da morate poštovati pravila koja su zadata objavom tražioca posla. Nemali broj poslodavaca automatski isključuje nepotpune prijave. Takođe, morate imati u vidu da apsolutno sve što učinite u procesu prijave govori o vama, vašem karakteru, nivou zainteresovanosti za poziciju za koju se prijavljujete.

Sve, ama baš sve što učinite ili ne učinite utiče na odluku koju će poslodavac donijeti vezano za konačni izbor kandidata.

DOBRO JE

  • Poslati svu dokumentaciju koja je tražena. Ukoliko nije poslata sva dokumentacija koja je tražena, najčešće prijava neće biti ni razmotrena.
  • CV uredno ažurirati prilagođavajući stavke koje mogu biti bitne za poziciju za koju se prijavljujete. Takođe, bitna je forma CV-ja, jasnost, jednostavnost, čitljivost. Fotografija mora biti adekvatna dokumentu na kojem se primjenjuje.
  • Za poslove koji podrazumijevaju kreativnost, pokazati tu kreativnost u samoj prijavi, CV-ju.
  • Za poslove koji ne podrazumijevaju kreativnost, takođe je dobro pokazati dozu kreativnosti koja bi učinila da vas zapamte, odnosno koja bi vas odvojila od ostalih. Ne, neću vam reći šta pod tim podrazumijevamo, to morate osmisliti i primijeniti sami, to je vaša kreativnost.

NIJE DOBRO

  • Posalti mejl u kome je samo attachment, a ni slova u tijelu mejla. Ovakvo postupanje krajnje je nekulturno i tumači se kao nepoštovanje primaoca. Pa čak ako se i zakačili dopis u kome sve piše, u tijelu mejla mora da stoji par rečenica o tome ko ste, zašto se javljate i vaše ime, eventualno kontakt telefon. Ovo posebno važi u slučajevima kada se prijavjujete sa mejl adrese koja u svom nazivu nema vaše ime, već je recimo u pitanju: [email protected] ili [email protected]. (Kamoooon.)
  • Ukoliko vam se potencijalni poslodavac nakon primljene prijave obrati podsjećanjem da dokumentacija nije potpuna ili da nedostaje prilog, to znači da vam je pružio ruku i dao vam šansu da zbog sopstvene greške ne budete isključeni iz izbora na samom startu. Znajte i ovo: to nije čest slučaj. Tim prije, takav potez treba da prepoznate i poštujete, kao i da to saopštite kulturno se zahvaljujući na napomeni, uz izvinjenje zbog propusta koji ste učinili. Nikako nije u redu na takav mejl odgovoriti kačenjem i slanjem nedostajuće dokumentacije sa nijemom bjelinom tijela mejla koji će, vjerujte, šokirati primaoca, a o vama poslati samo jednu poruku: ova osoba nije vrijedna vremena, pažnje ni ti pozicije u našem timu. Ova osoba nema elementarno vaspitanje.
  • Nije dobro ni slati portfolio koji se sastoji od dvocifrene brojke dokumenata u koje treba pojedinačno ući, pogledati izaći. Pored toga što to nije nimalo simpatično, za to se nema ni vremena, ni volje, ni interesovanja. Poruka koju poslodavac iz ovakvog postupka čita jeste da se radi o osobi koja ne zna, ne razumije, ili je naprosto lijena ili nedovoljno zainteresovana da se potrudi i sastavi valjan portfolio. U prevodu: to je način na koji bi radila i zadatke koje bih mu zadao: lijeno, nedovoljno zainteresovano, bez želje da nauči i/ili razumije. Portfolio se (ukoliko nije drugačije naznačeno u pravilima), dakle, šalje u jednom dokumentu koji sadrži to što smatrate bitnim za poziciju za koju konkurišete, odnosno vaše najbolje radove. Ako baš mora, ali baš baš mora, pošaljite više od jednog dokumenta kao dopunu portfolija uz obavezno objašnjenje.
  • Nije dobro ni iznenaditi se kad vas pozovu na intervju. To govori da nijeste ni sami vjerovali da ste vrijedni pozicije za koju ste se prijavili.
  • Nije dobro u razgovoru u kome vas pozivaju na intervju pokazati da se nijeste informisali o potencijalnom poslodavcu, da na njegovom sajtu nijeste provjerili gdje se nalaze njihove prostorije, koji su njihovi značajni projekti, klijenti, specifičnosti. To govori da nijeste dovoljno zainteresovani i da ne radite domaće zadatke. To govori da biste se tako odnosili i prema klijentima, što je nedopustivo i neoprostivo.

Kada ste savladali ove ne tako teške uslove, ostaje da zablistate na intervjuu i dobijete posao.

Srećno!

Ljiljana Burzan Nikolić

O autorki

Ljiljana Burzan Nikolić magistra je ekonomskih nauka. Marketingom i komunikacijama bavi se dvadeset godina. Osnovala i vodi BI Communication. Predaje marketing na UDG-ju, kao saradnica iz prakse. Predaje Strategiju i taktiku integrisane komunikacije u CEPI PR Školi za odnose s javnostima. Predaje i drži seminare, radionice, motivacione govore, po pozivu institucija i kompanija. Direktorica projekta ,,100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori“. Osmislila i realizovala na desetine komunikacionih strategija, kampanja, događaja. Smatra da je lična društvena odgovornost zadatak svih svjesnih i savjesnih pojedinaca, te da je lično djelovanje veoma važno, potrebno i korisno u društvima koja drže do svog razvoja i sveukupnog boljitka. Pokrenula poslovni blog Ljilja kaže koji za cilj ima edukaciju, ukazivanje na pojave u društvu i poslovnom okruženju i rad na unapređenju pojedinaca, poslovnog ambijenta i poslovne etike. Dobitnica Specijalnog priznanja za filantropiju „Iskra“ 2016. za građanski doprinos opšem dobru, za osnivanje i realizovanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *